Kommun köper in vakthundar – av plast

Skulle skrämma bort gässen – blev deras samlingspunkt

VOFF... Enligt tillverkaren ska hundarna skrämma bort gäss och till och med vildhundar. Under torsdagen såg Sollentunabon Andreas Näsman hur en chihuahua lyckades bättre mot gässen; "Det var komiskt".
NYHETER

Gäss har plågat Sollentunas parker i åratal.

Men nu har tjänstemännen infört nya innovationer i kampen mot gässen:

Plastschäfrar.

“Minsta lilla bris får hundarna att röra sig och verka riktigt verkliga så att de skrämmer bort gässen. Gäss gillar inte hundar...”, så lyder reklamtexten från tillverkaren av Sollentunas senaste anti gäss-innovation; plasthundar.

”Alla stör sig på gässen”

Sedan länge brottas kommunen med besökande gäss som bajsar i parker och gör dem otrevliga att vistas i.

– Alla i Sollentuna stör sig på Kanadagässen. Så har kommunen beställt de där hundarna från USA, säger Andreas Näsman, 53, från Sollentuna.

Under torsdagen promenerade han genom Edsbergsparken när han fick syn på kommunens skräckinjagande bestar; tre svarta schäfrar i verklig storlek – guppande upp och ned på stålfjädrar.

Bortjagade av chihuaua

– Så såg jag hur gässen sprang runt dem i parken. Jag tyckte det var komiskt. De funkade inte så bra, säger Andreas som tog upp kameran för att fota spektaklet.

– Då kom det en dam med en liten chihuahua som skrämde livet ur gässen som flög iväg.

Aftonbladet har sökt tjänstemännen som beställt plasthundarna men har inte fått något svar. Enligt Thorwald Larsson(FP) som är ordförande i ansvariga Trafik- och fastighetsnämnden i kommunen är det ännu ett försök att bli av med gässen:

”Skrämmer vildhundar”

– Det här är inget politiskt projekt. Det är ett grepp från tjänstemännen för att ta sig an problemet. De har flugits hit från USA, jag föreslog att bygga själv men det var billigare att få hit dem än att bygga själv. De ska tydligen inte kostat så mycket.

Enligt tillverkaren Watch dog goose patrol kostar en av deras vakthundar 60 dollar. För fem dollar får man ett paket med luktkapslar till – då ska plasthundarna skrämma bort både vildhundar och hjortar.

Den vitkindade gåsen häckade tidigare enbart i Arktis. Sedan 1970-talet häckar den även på vissa ställen i Sverige, främst utanför Lau på Gotland men även längs ostkusten, upp till Västerbotten.

 Se reklamvideon för plastvakthundarna HÄR.

FAKTA

Fler sätt att skrämma gäss

Skjut på dem – i Sollentuna har kommunen fått tillstånd att skjuta 15 gäss – men bara en fågel per gång för att skrämma bort de andra.

Spräng bort dem med en gasolkanon som inte får stå närmare än en kilometer från bebyggelse, det gör  Göran Frisk i Bromölla.

Sätt upp uppblåsbara "hulkar".

Bygg en snurrande spegel med en örnsiluett på.

Hyr in en levande fågelskrämma. På Gotland arbetar 34-åriga Niklas Häglund med att springa över fält med huligantuta i högsta hugg.