Så bra är Nokias nya supertelefon

1 av 5 | Foto: Peter Pettersson
Kameran i Nokias nya telefon är något utöver det vanliga.
NYHETER

NEW YORK. Nokias nya mobilkamera åker frivarv runt konkurrenterna.

Nya flaggskeppet Lumia 1020 är en telefon som kan få användarna att säga Wow.

Men frågan är om det räcker när den också kommer med Windows Phone under skalet.

Nokia har det tufft just nu. Aktieplacerarna väntar på nästa veckas kvartalsresultat och samtidigt visar siffror från det ledande undersökningsinstitutet IDC att Nokias och Windows Phones marknadsandel på smartphonemarknaden globalt bara är 3,2 procent.

Nokia/Windows är trea, aningen före kanadensiska Blackberry. Men avståndet till tvåan Apple,  som har 17,3 procent är enormt. Och, till ettan Googles Android, med 75 procent av världsmarknaden för smarta mobiler är det astronomiskt.

Microsofts satsning på Windows för mobiler är skakad. Och utan Nokia skulle den knappast ens existera. Nokias Lumia-serie står för 80 procent av alla sålda Windows Phone-mobiler. Htc och Samsung står för resten. Men Samsungs högsta ledning har offentligt ifrågasatt om man ska fortsätta tillverka smarta mobiler med Windows Phone under skalet.

Hur det ska gå framöver är börsanalytiker, teknikjournalister och andra förståsigpåare delade om.

Ligger långt efter Google & Apple

I ena lägret finns de som säger att Microsoft tack vare sin marknadsdominans på persondatorer och styrkan på företagsmarknaden helt enkelt inte kan misslyckas.

I det andra finns de som som menar att det tåget redan har gått. Androidmobiler och Iphone har redan tagit sig in som företagsmobiler och det är användarna som pressat fram den utvecklingen och den är svår eller kanske omöjlig att backa.

Nokia å sin sida är fortfarande den näst största mobiltillverkaren i världen efter Samsung. Men det beror på att man fortfarande säljer många enklare mobiler, de branschen kallar featuremobiler, i Asien, Mellanöstern och i Afrika. När det gäller smarta mobiler ligger man rejält efter.

Det faktum att Nokia/Windows ligger så långt efter Google och Apple påverkar också dem som utvecklar appar till smarta mobiler. Intresset för att göra appar till Windows Phone är fortfarande lågt. I Windows Market som Microsofts appbutik heter finns det cirka 165 000 appar och spel. Men bara hundratalet på svenska. I Googles och Apples motsvarigheter finns runt en miljon i vardera.

För sent

För Nokias del har man satsat allt på ett kort. Windows Phone måste lyckas. Operativsystemet Symbian som man tidigare satsat på har mer eller mindre begravts. Och att byta till Android för att ta upp kampen med Samsung, Lg, Htc, Sony och andra är det antagligen för sent att göra i dag.

Samtidigt som det finns tecken på att intresset för nya smarta mobiler är på väg att svalna måste Nokia få fler kunder att välja Lumia-mobiler. För att göra det satsar man på fotografi och kamerorna i mobilerna.

Därför samlade man teknikjournalister från hela världen i New York i dag för att lansera det nya flaggskeppet Lumia 1020. En avancerad smart mobil med en kamerateknik som är överlägsen alla konkurrenters.

FAKTA

Lumia 1020

Tillverkare: Nokia

Plus:

Pris: Inte satt mobilen kommer till Sverige under tredje kvartalet

Operativsystem: Windows Phone 8

Skärm: 4,5 tum AMOLED

Kamera: 41 Megapixel med 3x zoom och sex objektiv

Gps: Ja

4G: Ja

Övrigt: Gratis musik, gratis navigation och kartor, gratis lagring på Microsoft Skydrive

Omdöme: Kameran i Lumia 1020 är en helt ny upplevelse. Jag har aldrig sett en så avancerad kamera i en mobiltelefon tidigare. En kamera som dessutom är enkel att använda. Lumia 1020 har dessutom alla funktioner man kan begära av en smart mobil i dag. Som överkurs har den också trådlös laddning. En så avancerad mobil med så bra funktioner borde egentligen få fem plus. Men den går på Windows Phone och det är ett operativsystem som de flesta köpare av smarta mobiler hållit sig ifrån hittills. Det är i och för sig lite märkligt för det är lättare att använda och smartare än Googles Android även om det inte når samma nivå som Apples IOS för närvarande.

ARTIKELN HANDLAR OM