Irland tillåter abort – i vissa fall

NYHETER

Under de tidiga fredagstimmarna röstade det irländska parlamentet för att tillåta aborter vid speciella tillfällen. Det är när moderns liv svävar i fara som man vill tillåta aborter. Den nya lagen ska också gälla om det är risk för moderns liv på så sätt att hon bedöms kunna ta sitt liv, uppger AFP.

Parlamentet gick på regeringens linje och röstade igenom förslaget med 127 siffror mot 31, skriver bland annat irländska The Journal.

Diskussionerna som föregick beslutet var segdragna och torsdagens förhandlingar drog över till klockan 00.30 på fredagsmorgonen.

Lagen ska nu bara passera genom överhuset innan den blir verklighet. Där har regeringen majoritet.

Frågan om lagar kring aborter har varit häftigt debatterad i det katolska Irland sedan oktober förra året, då en 31-årig indisk kvinna dog i irländska Galway. Kvinnan hade ansökt om abort sedan hon fått reda på att hon skulle få missfall. Hennes ansökan nekades dock eftersom man inte ansåg att hennes liv var i fara. Hon dog i blodförgiftning, bara dagar efter att hon fått missfall.

Enligt en dom i högsta domstolen ska kvinnor sedan 1992 tillåtas göra abort om det finns risk för deras liv. Domslutet har dock inte fått sällskap av lagar som stöder det. Förrän nu.

ARTIKELN HANDLAR OM