En gripen efter bankdrama

Två banker i centrala Stockholm utsatta för rånförsök på fredagsmorgonen

1 av 10 | Foto: LÄSARBILD
Här grips mannen för inblandning i bankdramat.
NYHETER

Gärningsmannen sköt mot en bank vid Östermalmstorg innan han flydde i en grå Volvo.

En timme senare greps en 25-åring när han försökte råna en annan bank i samma område.

Enligt polisen är mannen misstänkt för att ligga bakom båda rånen.

Plötsligt hördes ett par smällar vid Handelsbanken vid Östermalmstorg i centrala Stockholm.

Larmet kom till polisen vid 08.30-tiden och flera patruller och ambulans kallades till platsen samtidigt som ett stort område kring fastigheten spärrades av.

"Försökte hota till sig pengar"

Vittnen har uppgett att en maskerad man setts skjuta sönder en ruta till banklokalen och att han sedan lämnade platsen i en grå Volvo. Enligt polisen hade bilen falska registreringsskyltar.

Vid 09.30-tiden kom nästa larm. Då från Handelsbanken i korsningen Erik Dahlbergsgatan/Valhallavägen – bara några minuter från bankkontoret vid Östermalmstorg.

– En förbipasserande stoppade en polispatrull som var på väg till banken som blivit utsatt för rånförsök och sa att det pågick någonting inne i den här banken också, säger Towe Hägg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Hon fortsätter:

– En ensam man försökte hota till sig pengar.

Oklart om det är samma gärningsman

Polispatrullen lyckades gripa en 25-årig man vid banken på Erik Dahlbergsgatan och ett stort område spärrades av även där. Kvar på marken utanför entrén låg ett gevär.

25-åringen greps misstänkt försök till grovt rån mot den senare av bankerna, men polisen tror att det rör sig om samma gärningsman i båda fallen. Flyktbilen som setts vid det första rånförsöket anträffades i närheten av adressen där det andra begicks.

– Där har vi en koppling, men om det betyder att det är samma gärningsman vet vi inte, säger Towe Hägg.

Ingen person skadades fysiskt vid något av rånförsöken.

– Men flera chockades och behövde tas om hand av sjukvården. Vad jag vet har en person fört till sjukhus, säger Towe Hägg.

”Agerade ensam”

Polisen genomför nu förhör med vittnen till de båda rånförsöken samtidigt som man genomför teknisk undersökning på platserna.

– Vi kommer också att hålla förhör med den gripne och knacka dörr, säger Towe Hägg. 

Den bil som har setts vid båda bankerna stals tidigt i morse i Hjorthagen i Stockholm, uppger TT. De bensindunkar som påträffades i bilen ska ha funnits där redan när den stals, enligt Towe Hägg, som också tillägger att vittnesuppgifterna hittills pekar på att mannen ska ha agerat ensam, skriver nyhetsbyrån.

På fredagseftermiddagen uppgav Norrmalmspolisen att 25-åringen delgivits misstanke om rån och försök till rån.

FAKTA

Polisen söker vittnen

Uppgifter som kan sättas i samband med händelsen kan meddelas polisen via 11414, skriver Stockholmspolisen på sin hemsida.

Vet du mer? Hör av dig till Aftonbladet