Jan är försvunnen – mitt i djungeln

Inget livstecken sedan två månader då han begav sig mot Panama

1 av 2 | Foto: Privat
Jan är en van resenär.
NYHETER

Svenske Jan Braunisch skulle ut på en vandring i Centralamerika - men försvann i djungeln mellan Colombia och Panama.

Anhöriga har inte hört av honom på två månader och nu är han efterlyst av Interpol.

– Hela familjen är enormt orolig, säger Jans lillasyster.

Den 8 maj landade 26-årige Jan Braunisch från Norrköping på flygplatsen i Colombias huvudstad Bogotá.

Där påbörjade han den vandring som skulle ta honom genom nio länder, från Colombia hela vägen upp till Mexiko.

På sin blogg beskriver Jan äventyret som "en tre månader lång resa genom Centralamerika, som innebär att vandra genom åtminstone en djungel (Darienregionen i Panama vid gränsen till Colombia) under regnsäsongen".

Livsfarlig djungel

Darienprovinsen är inget semesterparadis. UD betraktar området som direkt olämpligt att besöka eftersom det pågår strider mellan militären, FARC-gerillan och andra beväpnade grupper som hanterar droger där.

Risken att bli kidnappad eller utsatt för våld är stor och vissa menar att man inte tar sig genom djungeln levande.

Den 15 maj skrev Jan sitt senaste blogginlägg då han hade tagit sig upp till Darien: "Jag är i Riosucio vid Atratofloden nu. Härifrån är det inte långt till Panama. Det verkar finnas ganska många vägar härifrån till Panama. Vi får se hur det går".

Sedan dess har ingen hört från honom.

– Hela familjen är enormt orolig. Men skulle det ha gällt vem som helst som inte var min storebror skulle jag vara mycket mer orolig. Nu är vi fortfarande beredda på att han kan dyka upp, trots all fakta om hur farligt området är, säger Jans lillasyster.

Efterlyst av Interpol

I slutet av juni anmäldes Jan försvunnen och han är nu efterlyst av Interpol. Därmed är det den colombianska polisen som sköter ärendet.

– Vi vet inte om vi kan lita på det till hundra procent - men om han hade rest ut ur landet hade myndigheterna i Colombia fått veta det. Men det finns ingen sådan registrering, säger Thomas Månsson, chef för utredningsenheten vid polisen i Norrköping.

Utrikesdepartementet är också engagerat i Jans försvinnande.

– Ambassaden i Colombia och Guatemala är informerade. Men i dagsläget kan vi inte göra annat än att följa vad Interpol kommer fram till, säger Lena Tranberg vid UD:s presstjänst.

”Tror han hör av sig”

Jan Braunisch bor tillsammans med sin fru i USA där han pluggar statistik vid Purdue University i Indiana.

Hans syster berättar att Jan dras till äventyr, reser mycket och talar fem språk. Nyligen var han ute på en sex månader lång resa i Afrika där han klarade sig väldigt bra.

Därför hoppas och tror familjen att Jan fortfarande lever.

– Jag tror absolut att det är möjligt att han hör av sig när som helst och berättar vad han har varit med om. Förhoppningsvis är han då oskadd. I så fall kommer han nog att skratta åt medias intresse, säger systern.