Svensk man död i Portugal

NYHETER

En 29-årig svensk man dog i morse i Portugal när han utförde ett så kallat base jump.

Enligt portugisisk polis utlöstes aldrig mannens fallskärm.

– Han föll över 100 meter, säger kapten Lorenzo Gorricha på hamnpolisen i Nazaré.

Olyckan skedde på fredagsmorgonen vid niotiden lokal tid. Svensken och tre norrmän skulle göra ett så kallat base jump från en 100 meter hög klippa vid stranden i Nazaré i Portugal. Det innebär att man kastar sig ut från en hög avsats och fäller ut en fallskärm i luften. Men av någon anledning löstes svenskens fallskärm aldrig ut.

– Något gick fel i hoppet. Vi försöker just nu utreda om det rör sig om ett räknefel eller om det var fel på utrustningen, säger Lorenzo Gorricha.

Mannens nationalitet kunde fastställas direkt då han hade sitt pass på sig, enligt Lorenzo Gorricha.

UD följer ärendet

UD fick information om att en svensk man har dött i Portugal redan under morgonen. Under dagen har de arbetat med att bekräfta uppgifterna och nu har mannens anhöriga underrättats om dödsfallet.
– Jag kan bekräfta att en man i 30-års åldern har dött i en fallskärmsolycka, säger Sara Brandt-Hansen på UD:s pressjour.

Base jumping är ett återkommande problem för polisen i Nazaré. De höga klipporna vid stranden lockar hoppare från hela världen.

– Det förekommer trots att det inte är tillåtet. Det är en alldeles för farlig aktivitet egentligen, säger Kapten Lorenzo Gorricha på hamnpolisen.

De tre norrmännens fallskärmar ska ha utlösts som planerat.