Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Tvingar ner kvinnlig minister i knät

Irlands riksdag håller en tvådagars debatt om kvinnors rättigheter.

Då tvingar ministern Tom Barry ner en kvinnlig kollega i sitt knä.

– Jag kan inte skylla på något annat än dumhet, naivitet och oerfarenhet, säger han efteråt.

Under natten till torsdagen röstade Irlands riksdag fram aborträtt för kvinnor – om de svävar i livsfara. Det efterlängtade beslutet kom efter en tvådagars maratondebatt. Men nu överskuggas den viktiga kvinnorättsfrågan av en sexistskandal.

   En video på Daily Mails hemsida visar hur ministern Aine Collins kliver in i den irländska plenisalen The Dáil. När hon passerar kollegan Tom Barry, 44, greppar han tag i henne och drar ner henne i sitt knä. Där håller han fast henne en liten stund innan han släpper och klappar henne om höfterna.

– Det skulle aldrig ha fått hända, förklarar Barry sig för Irish Independent. Han säger att hans fru kallat honom för ”en stor idiot”.

– Jag menade inte att såra någon och jag kan inte ursäkta mig med något annat än att kalla det dumhet, naivitet och oerfarenhet.

Hade druckit innan

Klockan stod på 2:40 på morgonen och ministern erkänner att han druckit i The Dáils bar innan incidenten.

– Men inte överdrivet mycket, lägger han till.

En talesman för deras parti Fine Gael kallar incidenten ”löjlig”, skriver brittiska Metro.

– Det var en liten lek mellan två personer som råkar vara vänner. Jag har pratat med den inblandade kvinnliga ministern och hon har inte tagit illa vid sig alls, säger talesmannen.

Men kvinnorättsorganisationen National Women's Council rasar mot övergreppet och kallar den irländska politiken ”en ovänlig plats för kvinnor”.

Nästan 75 procent av kvinnor i Irland har upplevt sexism på sin arbetsplats enligt en enkät från förra året, skriver irländska The Journal.

Abortförespråkarna vann debatten med 127 röster mot 31.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet