Inget fängelse för kattplågaren

Foto: Läsarbild
En av de döda katterna.
NYHETER

16-åringen som åtalats för att ha mördat nio katter i Göteborg slipper fängelset.

Han bedöms lida av en allvarlig psykisk störning och kan därför bara dömas till vård.

– Det var väntat, säger pojkens advokat Göran Franzén till GP.se.

I dag lämnades den rättpsykiatriska undersökning in till Göteborgs tingsrätt. I den konstateras det att den 16-årige pojken led av en allvarlig psykisk störning både när han begick gärningarna och vid undersökningstillfället, skriver GP.se. I undersökningen finns det också ett förslag till påföljd i stället för fängelse: Rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

– Då kommer han med största sannolikhet att vårdas på obestämd tid., tills chefsöverläkaren bedömer att han är frisk nog att få permission och så småningom skrivas ut, säger Göran Franzén till GP.se.

Kan vårdas länge

Om 16-åringen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning riskerar han många års vård. För även om chefsöverläkaren bedömer att 16-åringen är frisk nog att skrivas ut, måste Förvaltningsrätten godkänna chefsöverläkarens beslut.

– Rätten kan underkänna läkarens bedömning, och det gäller såväl om hon säger ja som nej till utskrivning, säger Göran Franzén till GP.se.

Dödade nio katter

16-åringen står åtalad för att ha dödat nio katter i Majorna och Högsbo i Göteborg. Katterna dödades mellan november 2011 och maj 2013. Till slut kunde 16-åringen gripas efter en stor spaningsinsats av medlemmar på internetforumet Flashback.

16-åringen har erkänt brotten.

ARTIKELN HANDLAR OM