Zimmerman frias för Trayvon Martins död

1 av 3 | Foto: AP
George Zimmerman sköt Trayvon Martin, 17, till döds. Han friades senare.
NYHETER

Efter en långdragen rättsprocess har juryn i Floridas domstol lämnat ett besked.

George Zimmerman frias för 17-årige Trayvon Martins död.

– Du kommer inte ha något mer att göra med domstolen, säger domare Deborah Nelson.

Efter över 16 timmars överläggning lämnade den sex kvinnor starka juryn sitt besked till domaren:

”Inte skyldig”.

George Zimmerman frias för 17-årige Trayvon Martins död.

Juryn var enig när beslutet meddelades i natt vid 04.00, svensk tid.

En fri man

Domaren meddelade att George Zimmerman snart kommer att vara en fri man.

– Herr Zimmerman, jag har skrivit under på domen som bekräftar juryns beslut. Din borgen kommer hävas. Din fotboja kommer att klippas bort när du lämnar rättssalen. Du kommer inte att ha något mer att göra med domstolen, sa domare Deborah Nelson kort efter domen.

George Zimmermans pappa uttalade sig strax efter att domen meddelats:

– I dag är jag stolt över att vara amerikan. Gud välsigne Amerika. Tack för era böner.

Åklagare Bernie de la Rionda var besviken.

– Jag ansåg att han var skyldig men jag accepterar juryns beslut, sa han under en presskonferens efter domslutet.

Avråddes att följa efter

Det var den 26 februari 2012 som Trayvon Martin sköts ihjäl på en gata i Florida. Skotten avlossades av George Zimmerman, kapten för ett medborgargarde i det inhägnade bostadsområde där Martin promenerade på väg till en vän. 
I den nu avslutade mordrättegången mot Zimmerman har han hela tiden hävdat att han sköt i nödvärn. Zimmerman har sagt att han blev misstänksam direkt när han såg Martin i bostadsområdet. I ett samtal till polisens larmcentral hörs han säga om Martin:

– Den här killen ser skum ut. Han är påverkad eller något, sa han till larmoperatören som avrådde honom att följa efter.

Kastade betong framför juryn

Zimmerman struntade i uppmaningen och följde efter Trayvon Martin. Någon form av bråk ska ha uppstått och George Zimmerman säger att han tvingades skjuta Martin för att skydda sig. Enligt Zimmermans advokat Mark O'Mara ska Martin ha hoppat på Zimmerman, fått ner honom på marken och dunkat hans huvud i asfalten. För att understryka sin argumentation hade O'Mara med sig en bit betong som han kastade på golvet framför juryledamöterna.

– Martin var inte en obeväpnad tonåring på väg hem. Han var en person som kunde använda både sina nävar och trottoaren för att tillfoga Zimmerman allvarliga skador, sa Mark O'Mara i sitt avslutningsanförande enligt CNN

"Sköt för att han ville"

Åklagarsidan arbetade också med slagkraftiga argument. In i det sista försökte de utmåla Zimmerman som en frustrerad man som tog lagen i sina egna händer.

– Den åtalade sköt inte Trayvon Martin för att han var tvungen, han sköt honom för att han ville det, sa statsåklagaren John Guy innan juryn gick in för överläggningar.

Trayvon Martins pappa Tracy Martin Twittrar: "Gud välsignade mig och Sybrina (mamman) med Tray och även i hans död vet jag att min pojke är stolt över att vi tillsammans med alla er kämpat för honom".

Protester över USA

Mordet på Trayvon Martin drog igång en proteststorm i USA. Tusentals demonstrerade under månaderna efter mordet under parollen "rättvisa för Trayvon". På grund av den så kallade Stand your ground-lagen dröjde det länge innan Zimmerman greps. Lagen ger alla rätt att bruka dödligt motstånd om man känner sig hotad.

Också nu efter att domen fallit protesterar många. Enligt amerikanska medier har spontana demonstrationer utbrutit i städer över hela USA, som San Francisco, Philadelphia, Chicago, Washington och Atlanta, skriver TT.

– Vad ska jag säga till mina barn att ett liv är värt?, säger juristen och lokalpolitikern Darryl Rouson till tidningen Tampa Tribune, enligt nyhetsbyrån.

FAKTA

Stand your ground

■ ■ Över hälften av USA:s delstater har långtgående självförsvarslagar, kallade "Stand your ground" eller "Line in the sand". De går kortfattat ut på att den som känner sig hotad kan använda dödligt våld utan att först försöka fly.

■ ■ Bestämmelserna är omstridda, eftersom de successivt sedan 1800-talet har ersatt en tidigare princip, "Retreat to the wall", om att alla möjligheter till en fredlig lösning först måste vara uttömda.

■ ■ Förändringarna motiveras av skjutvapnens utveckling. Så länge folk bara hade knytnävar eller tillhyggen att ta till var riskerna i en enskild konflikt lätta att överblicka. Men i en tid när vem som helst kan vara utrustad med avancerade vapen anses det tillåtet att, som lagarnas kritiker säger, "skjuta först och fråga sedan".

Källa: TT