Barnvagnen blev en dödsfälla

8 månaders bebis slog huvudet i golvet

1 av 2
NYHETER

Spärren till handtaget på barnvagnen släppte och den 8 månader gamla bebisen störtade mot golvet. Hon landade med huvudet först och för ett ögonblick verkade det som katastrofen hade inträffat.

– Jag tänkte att hon kanske hade dött, säger Samantha Hammarqvist.

Familjen anmäler nu barnvagnsföretaget till Konsumentverket.

Samantha Hammarqvist, 26, passade sitt syskonbarn när olyckan var framme. Hon skulle upp för trappan till sitt hus när spärren till handtaget plötsligt släppte och barnvagnen for mot golvet. Lilla Svea, 8 månader gammal, flög med huvudet före ned i trappan. Sedan blev allt tyst.

– Jag blev livrädd och trodde det värsta. Jag tänkte att hon kanske hade dött, säger Samantha Hammarqvist.

Hon fick upp barnet men det dröjde innan bebisen kvicknade till och började skrika. Svea hade slagit i huvudet och var chockad.

Kräver att alla återkallas

Familjen kräver att barnvagnsleverantören Ideal Comfort Sverige återkallar alla vagnar av samma modell. De upplever det som om man inte tagit händelsen på allvar.

– Personen undrade i princip varför jag ringde. Jag fick till slut svaret att vi ska skicka in barnvagnen till dem så att de får undersöka den, säger Susanne Hoffbeck, mamma till Svea.

Ideal Comfort Sverige säljer barnvagnar på sidan billigabarnvagnar.se. Modellen Shoper lux marknadsförs som vagnen för "familjen som vill ha det bästa för sitt barn." Man skriver också att den är tillverkad enligt EU normen EN1888.

Vid en sökning på internet finner man fler missnöjda kunder. Kommentarerna rör funktion men även bemötande.

Inga klagomål tidigare

Enligt ägaren Stanislaw Trzosowski har företaget inte fått några klagomål alls sedan starten 2005. Han påpekar att varje model följer EU:s riktlinjer och testas.

Hur ser du på att låset till handtaget på en av era barnvagnar släppte så att ett barn slog i golvet?

– Vi vet inte om de hade satt fast låset ordentligt eller om det är ett fabrikationsfel. Jag har sagt till dem att skicka in barnvagnen till oss så att vi får undersöka den. Är det ett fel på den kommer vi återkalla alla av den modellen, säger Stanislaw Trzosowski.

Vad tänker du om att ett litet barn kunde ha dött?

– Man ska inte gå i trappor med barnvagnar, det är min personliga åsikt. Barnet kan utsättas för olika påfrestningar, skakningar eller så.

Anmäler till Konsumentverket

Lilla Svea har fått men från olyckan. Hon har blivit rädd för att sitta i barnvagnen och beroende av att ha mamma nära.

– Hon är rädd och vill ha mer närhet än tidigare. Hon vill gärna att jag håller henne i famnen, säger Susanne Hoffbeck och tillägger att hon ska anmäla Ideal Comfort Sverige till Konsumentverket.