”Då och då står någon och tittar”

På Ölands nudiststrand finns paren som ’myser lite extra’

1 av 4
NYHETER

Sol, vind och vatten.

Naket och lite sex i buskarna.

– Man slipper bad­kläderna och får lite mer privacy, säger Thomas, stammis på nudiststrand­en Lyckesand.

Den vita sandstranden längs Ölands nordöstra sida är ofta full av badande familjer, par och kompisgäng. Några hundra meter norrut är det desto glesare mellan badgästerna - och även badkläderna lyser med sin frånvaro.

Här börjar nämligen nudistdelen Lyckesand.

Lämnat badkläderna

På en rutig filt sitter Malin och Thomas från Växjö och myser. Paret i 35-årsåldern besöker för femte året i rad stranden tillsammans för att solbada. Badkläderna har de som vanligt lämnat hemma.

– Vad är det för skillnad på att du sitter med eller utan badbyxor egentligen? säger Thomas.

– Att prata om sex och hur många du haft sex med är inne. Men sen att visa sig naken är helt plötsligt jättejobbigt.

Han började bada naken för nästan 15 år sedan och när han träffade Malin tog det inte många månader innan de besökte Lyckesand tillsammans.

– Jag var skeptisk i början. Sen en dag tog jag av mig allt. Nu känns det inte konstigt alls längre. Det är väldigt skönt att slippa de blöta badkläderna, säger Malin.

Högre tolerans

Paret berättar att de flesta på Lyckesand inte kopplar ihop nakenbad med någonting sexuellt, men att det finns de som gärna myser till det lite extra.

– Det är lite högre tolerans här, men det beror nog på att man ligger längre ifrån varandra på stranden, säger Thomas.

Under Aftonbladets besök ligger flera par gömda i det höga gräset, tätt hopslingrade. Ibland syns en mindre publik runt omkring.

– Då och då står det någon bakom en tall och tittar en stund, säger Malin och Thomas fortsätter:

– Sen finns det några par som gärna vill visa upp sig också.

Margareta Nordeman, legitimerad psykoterapeut och sexolog, säger att många tycker att det är härligt att slippa badkläderna - men det finns också andra anledningar att näcka på stranden:

– Sen finns det ju de som tar det ett steg längre, när man går till sexhandlingar och liknande. Då handlar det mer om exhibitionism, att det blir spännande när man riskerar att bli upptäckt.

Söker sig till frigjorda

Hon förklarar att viljan att visa upp sig kan vara en del av ens tändningsmönster.

– Då söker man sig till ställen där man kan tänka sig att människor är så pass frigjorda att de inte reagerar lika mycket som de på en vanlig badstrand.

ARTIKELN HANDLAR OM