Madde: Vi vill bilda familj i Sverige

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill berättar om ’tihi’ och bröllopsnerverna i exklusiv intervju

1 av 7 | Foto: PETER WIXTRÖM
Chris och Madeleine kom till firandet med kungafamiljen.
NYHETER

Chris O’Neill höll på att svimma under bröllopet.

Prinsessan Madeleine skäms för sitt ”tihi”.

I en stor intervju i dagens SvD berättar de nyblivna makarna för första gången sin kärlekssaga.

Dessutom avslöjar Madeleine att hon höll på att kliva av sitt uppdrag som prinsessa.

Sedan det storslagna prinsessbröllopet den 8 juni har prinsessan Madeleine och Chris O’Neill hållit sig undan. Först genom en lång smekmånad på Seychellerna och sedan på okänd ort.

Men nu har de nyblivna makarna gläntat på slottsporten och släppt in Svenska Dagbladet för en lång intervju. Vid terrassen utanför det så kallade Gröna rummet på Solliden tar paret emot SvD:s reporter. Vardags­lunken efter bröllopsyran börjar långsamt infinna sig, Chris berättar hur han har börjat småjobba igen. Men enligt prinsessan Madeleine befinner de sig fortfarande i paradiset.

Visste inte vem hon var

Kärlekssagan startade småputtrigt. En gemensam vän bjöd in de båda på en långweekend i New York i september 2010. Det var andra gången Madeleine och Chris träffades, första gången var redan för flera år sedan. Efter långhelgen höll de kontakten och fort­satte att träffas allt mer, vänskapen växte till något mer, som Madeleine säger.

Bit för bit erövrade de varandras hjärtan.

Chris berättar i intervjun att han först inte visste att det var svensk kunglighet han träffat - men att Madeleine var hans prinsessa kände han på sig direkt.

”Det var hemskt”

Paret fortsatte att träffas, först i smyg - men efter att en spansk turist lyckats fota dem i januari 2011 och avslöja relationen - allt mer öppet. Två år efter att de blev ett par tillkännagav paret sitt kommande bröllop på hovets hemsida. Förlovningen innehöll ett berömt fniss.

Alldeles i slutet av videon säger prinsessan Madeleine ”tihi”.

Det spreds som en löpeld i sociala medier och för en kort period verkade det nästan ta udden av bröllops­yran. I intervjun med SvD berättar Madeleine känslorna inför det riksberömda fnisset.

– Ja, det var hemskt. Det är en grej vi har i familjen. Vi har mycket olika ljud för oss och Chris skämtar ofta med mig om det. Det lustiga var att vi själva såg filmen utan att reagera, säger hon och skrattar.

”Svimma inte”

Ett drygt halvår senare, när bröllopet väl ägde rum, såg Chris O’Neill märkbart tagen ut innan hans blivande hustru skred in i Slottskyrkan. För SvD:s reporter berättar han om vad som rörde sig i huvudet just då.

– Jag kommer ihåg att jag nästan svimmade i fem minuter. De första minuterna minns jag att jag tänkte ”Snälla, svimma inte, snälla, svimma inte”. Men sedan när dörrarna öppnades och jag såg Madeleine så försvann allt det. Då var det bara hon, säger han.

Arg på smygbilderna

I intervjun med SvD berättar paret också om hur smekmånaden på Seychellerna fick ett tvärt slut, hur deras bubbla av glädje sprack när smygtagna bilder av de nygifta på stranden publicerades i en tidning.

Prinsessan Madeleine berättar också att journalister checkade in på paradisön och att den oönskade publiciteten ”förstörde allt”. Madeleine säger till SvD att det var ett oacceptabelt intrång.

Paret säger också att de länge diskuterade hur livet skulle förändras i och med bröllopet, om hur de vill hitta en mellanväg mellan det offentliga och privata, skriver SvD.

Ett självklart val

För Chris var det självklart att han skulle avstå från kungliga titlar då han vill kunna fortsätta sin privata karriär. Och även Madeleine funderade ett tag på om hon skulle lägga prinsesskronan på hyllan.

– Vi tänkte på det också. Men jag och min familj tyckte att det här var bästa vägen för oss. Det är viktigt för mig att få representera Sverige och jag är också stolt över att få göra det i USA, säger hon.

Madeleine och Chris tänker stanna i New York ett tag framöver, men både Sverige och Europa lockar i fram­tiden. Framför allt den dagen det väntas tillökning i familjen.

– Vi är båda väldigt familje­orienterade och vill, om vi kan, såklart ha barn så småningom, säger Chris.

– Men just nu njuter vi mest av att vara nygifta, fyller Madeleine i.

Sagan om Madeleine och Chris

13 april, 2010: Drottning Silvia släpper bomben – det blir inget bröllop mellan prinsessan Madeleine och hennes dåvarande fästman Jonas Bergström.

24 april: Förlovningen bryts officiellt och Madeleine tar sin tillflykt till New York där hon under hösten samma år börjar jobba på Childhood Foundation.

9 januari, 2011: Prinsessan och Chris O'Neill fångas av en spansk turist på film när de är på dejt på The Boathouse i New York.

31 januari: Första bilden på paret när de öppet visar sin kärlek – med en kyss.

Juli: Prinsessan Madeleine presenterar finansmannen för kungafamiljen.

November: Paret flyttar i hemlighet ihop i New York.

Februari 2012: Nyheten att Madeleine och Chris är sambos blir offentlig, det läcker ut att de bott tillsammans i flera månader. Senare samma månad träffar paret för första gången kungafamiljens nytillskott – prinsessan Estelle.

22 maj: Madeleine och Chris är på plats för Estelles dop – prinsessan längst fram i kyrkan och Chris i en bänkrad längre bak.

25 oktober: Prinsessan Madeleine och finansmannen Chris O'Neill förlovar sig. På hovets hemsida släpps den officiella förlovningsvideon med det bevingade ”tihi:t”.

7 november: Paret genomför sitt första officiella event som förlovade vid ett minnes­arrangemang för Raoul ­Wallenberg i New York.

26 november: Under Nobelfesten i Stockholms stadshus skulle Chris O'Neill möta svenska folket på riktigt för första gången – bara veckor innan ändrar han sig och tackar nej. Madeleine som nobbat festligheterna två år i rad finns dock på plats den 10 december.

Hösten: Chris O'Neill får svidande kritik efter att ha pekat finger mot en fotograf i New York. I SvD-intervjun säger han att han lärt sig att inte bli så arg nu och att ”man är bara mänsklig”.

7 januari, 2013: Paret fångas på bild under en skidsemester i de schweiziska alperna.

16 mars: Madeleine och Chris hedrar tillsammans prinsessan Lilian under begravningen.

15 maj: Prinsessan och Chris har kommit till Sverige inför den sista uppladdningen för bröllopet i Storkyrkan.

17 maj: Nu är det klart att Chris O'Neill inte kommer att få någon kunglig titel, han förblir herr Chris. Anledningen är att han vill behålla sitt amerikanska medborgarskap och kunna fortsätta med sin egen karriär.

19 maj: Lysningsgudtjänst hålls i Slottskyrkan. Från regeringen och riksdagen fick paret fyra exklusiva ljusstakar.

28 maj: Prins Carl Philip tar med Chris O'Neill på svensexa i Stockholms skärgård.

6 juni: Prinsessan och Chris laddar inför bröllopet – med fest. Tillsammans med vänner och kändisar höll de hov med party på en av Stockholms mest exklusiva nattklubbar. Under dagen hade paret deltagit i Nationaldagsfirandet.

8 juni: Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill sägar ja (och yes) till varandra. Efter bröllopet hålls stor fest på Drottningholm där Chris rör gästerna till tårar med sitt tal om kärleken till Madeleine och saknaden efter sin pappa.

10 juni: Paret lämnar Sverige – för paradissmekmånad på Seychellerna.

13 juli: Paret visar sig för första gången tillsammans offentligt efter bröllopet under firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Öland.