Protesterna sprider sig över USA

1 av 10
NYHETER

Dödsskjutningen av den obeväpnade 17-åringen Trayvon Martin skakade USA.

Skytten George Zimmerman friades av en vit jury – och rasdebatten har åter blossat upp.

Nu sprider sig protesterna över nationen.

USA kokar efter helgens friande dom.

En, till största delen, vit jury friade George Zimmerman för dödsskjutningen av den svarta 17-åringen Trayvon Martin.

Över hela nationen gav sig människor ut på gator och torg för att demonstrera.

I Los Angeles blockerades en motorväg av människor som uttryckte sin ilska mot den friande domen. Polisen ska ha använt gummikulor för att skingra demonstranterna.

Minst en person ska ha frihetsberövats i Los Angeles, enligt NBC.

"Ingen rättvisa. Ingen fred."

Även andra stora städer som New York, Chicago, San Francisco, San Jose och Oakland har skakats av protester. I de flesta fall har demonstrationerna varit fredliga.

I New York marscherade tusentals människor till Times Square och skanderade slagord som motsatte sig den friande domen. ”Ingen rättvisa. Ingen fred”, ska de ha ropat, enligt Huffington Post.

Obama talade till folket

I går kväll manade president Barack Obama till lugn.

– Trayvon Martins död är en tragedi. Inte bara för hans familj, eller för hans samhälle, utan för hela USA, sa presidenten enligt nyhetsbyrån AP.

– Men vi är ett land byggt på lagar. Och nu har juryn sagt sitt. Jag ber nu alla amerikaner att respektera en önskan om lugn eftertanke för de två föräldrar som förlorat en son, fortsatte Obama.

Kändisarna hyllar Trayvon

Flera amerikanska kändisar tar nu ställning i frågan.

Stjärnartisten Beyoncé Knowles gjorde ett avbrott i sin konsert i Nashville för att hålla en tyst minut för Trayvon Martin. Och rapparen Young Jeezy har redan hunnit släppa en låt där han hyllar 17-åringen, enligt The Guardian.  

FAKTA

"Stand your ground"

■ ■ Det är klarlagt att George Zimmerman avlossade skotten som dödade Trayvon Martin. Men han har hela tiden hävdat att det var i nödvärn.

■ ■ Över hälften av USA:s delstater har långtgående självförsvarslagar, kallade "Stand your ground" eller "Line in the sand". De går kortfattat ut på att den som känner sig hotad kan använda dödligt våld utan att först försöka fly.

■ ■ Bestämmelserna är omstridda, eftersom de successivt sedan 1800-talet har ersatt en tidigare princip, "Retreat to the wall", om att alla möjligheter till en fredlig lösning först måste vara uttömda.

■ ■ Förändringarna motiveras av skjutvapnens utveckling. Så länge folk bara hade knytnävar eller tillhyggen att ta till var riskerna i en enskild konflikt lätta att överblicka. Men i en tid när vem som helst kan vara utrustad med avancerade vapen anses det tillåtet att, som lagarnas kritiker säger, "skjuta först och fråga sedan".

Källa: TT

ARTIKELN HANDLAR OM