Äldre rädda efter rånvågen

1 av 2 | Foto: Felipe Morales
Aina Hintze, 86, och Gunborg Lund, 92, bor på äldreboendet i Hornstull där en pensionär blev nedslagen och rånad. Efter dådet var de oroliga.
NYHETER

På kort tid har fyra äldre kvinnor blivit utsatta för brutala rån på Södermalm.

Samtidigt blir varje år hundratals äldre utsatta för stölder och bedrägerier – bara i Stockholm.

– Jag vågar inte gå ut efter att det har blivit mörkt, säger Aina Hintze, granne till det senaste rånoffret.

Två dagar har gått sedan det våldsamma rånet mot en 83-årig kvinna i hissen till Hornstulls serviceboende i Stockholm. Hon var den fjärde äldre kvinnan att rånas på kort tid i området. På väggar och dörrar i serviceboendet sitter uppmaningar om att direkt rapportera okända besökare till polisen. Det har fått effekt, både boende och personal kastar en extra blick när man passerar förbi.

Men ute i trädgården finns två kvinnor som vågar ta bladet från munnen: 86-åriga Aina Hintze och 92-åriga Gunborg Lund – båda grannar med den misshandlade och rånade kvinnan.

– Min son ringde direkt hit och undrade hur jag mådde. Det är ruskigt. Man blir lite orolig, i fortsättningen får man tänka sig för och kolla innan man går in i porten, säger Gunborg Lund.

– Ja, det är fruktansvärt. Hur ska det bli i framtiden om det fortsätter så här?, fyller Aina Hintze i.

Blev själv bestulen

Aina Hintze har själv blivit utsatt för brott. En okänd tjuv lyckades komma över hennes guldhalsband på Stockholms centralstation för tolv år sedan. Trots att hon inte blev utsatt för något våld sitter minnet efter stölden kvar.

– Det var ett tjockt guldhalsband som jag hade fått i 50-års present. Som gammal människa bär man med sig minnen länge, säger hon.

Båda två är oroliga för kvinnan som både blev slagen och sparkad av en okänd man. Personalen har inte kunnat berätta hur hon mår än.

– Vi äldre har ju ingen kraft att försvara oss med. Ska man behöva ha en pepparsprej i fickan eller?, säger Gunborg Lund.

Stöld och bedrägeri vanligt

Våldsamma överfall är – trots den senaste vågen på Södermalm – förhållandevis ovanliga. I stället är det stölder och olika typer av bedrägerier som är vanligast. Förra året skedde 395 stölder i äldres hem enligt polisen. Och det bara i Stockholm.

– I år har vi sett många som utger sig för att vara barnbarn eller avlägsna släktingar till äldre. De skapar ett förtroende och berättar att de är i knipa. Sen kommer en kumpan och hämtar pengar eller smycken från de äldre, säger Peter Enell, kriminalinspektör med ansvar för brott mot äldre vid Stockholmspolisen.

Låtsas vara hantverkare

Ett annat återkommande tema är den falska hantverkaren. En person i arbetskläder ringer på dörren och utger sig för att vara rörmokare som ska kontrollera rören. Den äldre personen luras in i badrummet och blir tillsagd att spola vatten i kranarna under ett par minuter. Samtidigt passar bedragaren på att gå runt i lägenheten och stjäla smycken eller andra värdesaker.

– Vi har haft fyra sådana fall den senaste månaden. De här personerna byter ofta tillvägagångssätt och är väldigt mobila så vi griper tyvärr inte så många som vi skulle vilja, säger Peter Enell.

Kallsinniga brottslingar

Vill man undvika att bli utsatt för brott gäller det att vara observant och inte lita för mycket på främmande personer. För människorna som utför stölderna och rånen bryr sig inte så mycket om att det är någons farmor eller mormor som drabbas.

– Personerna som vi griper återkommer ofta med nya brott. De är rätt kallsinniga och rycker på axlarna inför vad de gör. Det är så det är, säger Peter Enell.

FAKTA

Vanliga metoder mot äldre

Barnbarnet: Någon ringer upp och utger sig för att vara en avlägsen släkting till den äldre. Ofta sker det genom att man låter den äldre personen gissa sig fram till vem det är som ringer. Sen berättar man att man sitter i en ekonomisk knipa och behöver hjälp med pengar. Om den äldre personen går med på att hjälpa till säger bedragaren att en bekant kommer förbi och hämtar pengarna.

Rörmokaren: Personer i hantverkarkläder plingar på hos den äldre och säger att de nyss har genomfört ett stambyte i huset. Den äldre blir tillsagd att ställa sig i badrummet och testa kranarna i tio minuter. Under tiden går en kompanjon runt i lägenheten och tar smycken och värdesaker.

Hemtjänsten: Den äldre får besök av en eller flera personer som utger sig från att komma från hemtjänsten eller sjukvården. De placerar den äldre i ett rum medan kumpanen tömmer lägenheten.

Polisen: Den äldre får besök av personer som utger sig för att komma från polisen. När personerna släppts in i lägenheten passar de på att stjäla kontanter och värdesaker.

Mattförsäljaren: Påstridiga försäljare ringer på hos den äldre och berättar att de har äkta mattor till vrakpriser. Om personen släpps in försvinner ofta både pengar och smycken.

Posten: En hjälpsam "granne" ringer och säger att han har fått post som egentligen skulle till den äldre. När breven ska lämnas över passar personen på att sno åt sig värdesaker.

ARTIKELN HANDLAR OM