MP-politiker greps på resa i Ogaden

NYHETER

Fritidspolitikern Mohamud Dayib (MP) från Göteborg greps och misshandlades under en resa i Ogaden, Etiopien. Enligt brodern skadades han svårt.

– Han är halvvägs till huvudstaden och träffar läkare nu. Han kommer att övernatta där och fortsätter förhoppningsvis på morgonen. Barnen är med honom just nu, säger brodern Qualinle Dayib till TT vid 18-tiden på måndagen.

Mohamud Dayib (MP)

Ambassaden har varit i kontakt med mannen och fortsätter att följa ärendet.

– Vi kan hjälpa honom om han ber ambassaden om hjälp, men eftersom han inte är frihetsberövad är det inget konsulärt ärende, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s pressjour.

Var på semester

Det var i helgen som den svenske medborgaren Mohamud Dayib greps i Ogaden. Han var på semester med sina nio barn – den yngsta tre år – för att barnen skulle få besöka Etiopien för första gången, enligt brodern Qualinle Dayib, som säger att familjen kommer från Ogaden.

– De var inte oroade före resan, barnen var glada. Nu har det förvandlats till en katastrof, säger han.

”Greps inför barnen”

Enligt brodern ska Mohamud Dayib ha gripits inför barnen av åtta soldater, som misshandlat honom svårt och kastat ut honom ur en bil under färd. Därefter ska misshandeln fortsatt tills han släpptes fri.

Ordern ska ha kommit från regionpresidenten, uppger Qualine Dayib.

TT