Allt kring kronprinsessans fritidshus topphemligt

Lyxvillan ligger inom ett avspärrat skyddsområde och blev färdigt tidigare i somras.
NYHETER

Kronprinsessparets fritidshus på Solliden står färdigt, men detaljerna om nybygget är topphemliga.

Alla planritningar är sekretessbelagda och huset kan endast beskådas av allmänheten från flygplan eller båt.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Estelle.

Det är ett stort hemlighetsmakeri kring kronprinsessan Victoria och prins Daniels nya fritidshus på Öland.

Ända sedan början av 2012 har det spekulerats om villan. Men trots att fritidshuset stått klart sedan flera veckor tillbaka är det fortfarande få som har sett det med egna ögon.

– Huset ligger inom ett avspärrat skyddsområde, det betyder att det är inhägnat och allmänheten får inte vistas där, säger Göran Borgö, samhällsbyggnadschef i Borgholms kommun.

Kan ses från luften

Eftersom området är ett statligt skyddsobjekt är även alla planritningar och de flesta uppgifter om huset sekretessbelagda.

Den enda möjligheten för allmänheten att se huset är från luften via flygplan eller genom att ta båten. Men eftersom huset ligger ett hundratal meter från strandkanten och skyddszonen sträcker sig 800 meter ut i havet är det inte det lättaste att få se en skymt av kronprinsessparets nya sommarbostad.

Hovet vill inte kommentera nybygget.

– Familjen vill ha det så privat som möjligt, det är det de uppskattar med Öland. Därför vill vi inte kommentera detta, säger Bertil Ternert, Hovets informationschef, till Ölandsbladet.

Enligt de uppgifter som finns ska huset vara runt 300 kvadratmeter stort i ett plan. Det ska vara arkitektritat, byggt i naturmaterial och vara väl anpassat till omgivningen. Paret ska även ha fått beviljat bygglov om en carport och en 42 kvadratmeter stor pool i närheten.

”Typisk öländsk natur”

Villan ska ligga avskilt till, runt 300 meter från Sollidens slott, med mycket skyddande buskage runt omkring och nära de kungliga båtbryggorna.

– Det är typisk öländsk natur i området med lövskog, väldigt fin lundmark, och mycket växter och blommor. Huset ligger där djuren betade förr i tiden, säger Göran Borgö.

Nu hoppas samhällsbyggnadschefen att fritidshuset kommer att användas flitigt.

– Det vore roligt om de vill använda det mer än bara under sommarveckorna. Jag hoppas att de kommer att vara där mycket.