Halva juryn ville döma Zimmerman

Var först oense om dödsskjutning

Foto: AP/SCANPIX
George Zimmerman sköt i februari 2012 ihjäl Trayvon Martin. Zimmerman tyckte att Martin såg misstänkt ut i sin luvtröja. Han friades eftersom rätten menade att han använt ”proportionerligt våld”.
NYHETER

George Zimmerman sköt ihjäl 17-årige Trayvon Martin, men friades.

Nu berättar en ledamot att hälften av juryns ledamöter först ville fälla Zimmerman.

En ledamot i juryn i Florida som friade George Zimmerman, vakten som i fjol sköt ihjäl den svarte, obeväpnade 17-åringen Trayvon Martin, uppger att de sex kvinnorna som till slut enades var djupt splittrade när den 16 timmar långa överläggningen började.

Enades till slut

Vid första omröstningen ville hälften av juryns ledamöter fälla och den andra hälften fria, enligt ledamoten som framträder anonymt i en intervju med tv-bolaget CNN.

Efter att de överlagt och "läst lagtexten om och om igen" kunde de dock inte se hur de skulle kunna fälla Zimmerman för något brott, säger kvinnan i intervjun.

Kritiker har hävdat att den friande domen i lördags, som utlöst protester på flera håll i USA, är ett exempel på rasism. Men ledamoten säger till CNN att frågan om "ras" inte diskuterades i juryn och att hon inte heller tror att den påverkade skjutningen.

Kan tas upp igen

Domstolen enades till slut om att Zimmerman handlat i självförsvar.

Fallet kan komma att tas upp igen.

USA:s äldsta medborgarrättsorganisation NAACP vill se ett åtal i en federal domstol för civilrättsliga brott. En namninsamling på NAACP:s hemsida till stöd för kravet fick 225 000 namnunderskrifter på bara några få timmar innan deras sajt kraschade av överbelastningen, rapporterar ABC News. Nu har långt fler skrivit på.

NAACP har också tagit upp frågan direkt med justitiedepartementet, som meddelat att man utreder förutsättningarna för ett åtal med de bevis som finns i fallet och efter frikännandet i en statlig domstol.