Villkorlig dom för glömd pojke

Foto: Scanpix
Enligt vittnesuppgifter ska den tragiska händelsen inträffat på den här parkeringen i Eslöv.
NYHETER

Pappan i Eslöv glömde sin tvåårige son i bilen. Efter arbetsdagens slut hade pojken avlidit i värmen.

Nu får mannen ett strafföreläggande med villkorlig dom för vållande till annans död. Han slipper både böter och fängelse.

Det var i början på maj som den tragiska händelsen ägde rum. Pappan har i förhör uppgett att det vanligtvis var mamman som lämnade på dagis.

Den dagen hade hon fått förhinder. Mannen skulle lämna pojken men körde istället raka vägen till jobbet och glömde bort sonen.

– Om alla inblandade är överens om skulden så väljer man den här vägen eftersom det kostar betydligt mindre och slipper engagera en domstol. Lite förenklat kan man säga att den villkorliga domen blir som en varning, säger åklagaren Mats Svensson till TT.

Hjärt-lungräddning

När polisen anlände till platsen försökte man rädda pojkens liv med hjärt-lungräddning, men han var okontaktbar och konstaterades avliden. Då hade han suttit runt åtta timmar i bilen.

– Det var stekhett ute, sa Stephan Söderholm, inre befäl vid polisen i Lund, till TT vid tillfället.

Just den dagen uppmättes i närheten en maxtemperatur på 23,9 grader i skuggan. På morgonen låg den på 11,8 grader men tolv timmar senare hade den stigit till 20,2 grader.

Försökte komma loss

Förra veckan blev obduktionsresultatet klart. Det styrker misstankarna om att pojken dog av överhettning.

– Det finns en del märken från att han har suttit fastspänd som kan misstänkas komma från att han har försökt ta sig loss, men inga tecken på våld, sa åklagaren Mats Svensson till TT.

Strafföreläggandet mot pappan har samma verkan som en dom och antecknas i belastningsregistret. En skillnad är att det inte blir någon rättegång, då parterna är överens om att brottet begåtts och vilket straffet ska bli.

ARTIKELN HANDLAR OM