De vill göra film om mannen utan minne

NYHETER

Dokumentärfilmarna Ronny Fritsche och Farzad Farzaneh var de första svenskarna som träffade den mystiske Michael Boatwright. Nu vill de göra en film om amerikanen som inget minns.

De två filmarna var i Palm Springs i början av sommaren med en kortfilm de visade på Palm Springs International Shortfest. Mitt under en filmvisning vände sig en äldre dam om och började tala svenska.

– Hon hade bott i Palm Springs sedan 50-talet och hon undrade vad vi gjorde där. När hon fick veta att vi jobbade med film berättade honom om Michael Boatwright. Vi blev helt tagna och frågade om vi fick träffa den här mannen, säger Ronny Fritsche.

Ryktet om den svensktalande amerikanen på sjukhuset hade vid det här laget spritt sig i det amerikanska semesterparadiset.

”Berörda av hans historia”

De två filmarna mötte en 61-årig man i god form som bott på sjukhuset i Palm Springs sedan slutet av februari. Han talade bara svenska med liten brytning och de enda minnena han hade var olika fragment från sina år i Sverige.

– Vi blev väldigt berörda av hans historia, eller rättare sagt brist på historia. En man som inte vet någonting om sig själv, det fångade oss, säger Ronny Fritsche.

Där och då bestämde han och Farzad Farzaneh sig för att spela in samtalet med den enkla utrustning som fanns att tillgå. Förhoppningen är att åka tillbaka till USA och träffa Michael Boatwright för att spela in en dokumentär med arbetstiteln "A Man Without a Past", som ska produceras av Avokadofilm. Den här gången med riktig kamerautrustning.

Ingenstans att ta vägen

Michael Boatwright sitter fortsatt fast i Palm Springs och enligt Ronny Fritsche är det ingen särskilt trevlig tillvaro.

– Det är inte en man som trivs om han inte får träna, han är jättebra på tennis exempelvis. Han kallar det sitt fängelse.

 Efter att Aftonbladet och andra medier skrivit om Michael Boatwrights historia har flera hört av sig till sjukhuset, bland annat en kvinna från Louisiana som påstår sig vara den svensktalande amerikanens syster. Men han sitter fortsatt fast utan minne.

– Vår drivkraft är att hjälpa den här mannen. Vi lägger redan ner tid på att hitta saker som gör att ha kan minnas, säger Ronny Fritsche.

Vad minns han i nuläget?

– Jag upplever det som fragment från minnen i Sverige. Smaker, exempelvis smaken av älgstek. Han vet ju vad pimpling är.