Edward Snowden lovar att sluta läcka

NSA-läckan söker tillfällig asyl i Ryssland – kan få lämna flygplatsen

NYHETER

President Putin kräver att Edward Snowden slutar läcka information som kan skada USA.

Annars blir det ingen asyl i Ryssland.

– Jag kommer uppfylla det kravet, säger Snowden.

Foto: AP
Edward Snowden.

Edward Snowdens ansökan om tillfällig asyl i Ryssland har kommit in till Sjeremetjevo-flygplatsens migrationsmyndighet. Det säger Anatoly Kucherena, en rysk människorättsadvokat till nyhetsbyrån Reuters.

– Ansökan har mottagits av de ryska myndigheterna, säger han.

Edward Snowden har tidigare begärt hjälp från Anatoly Kucherena för att ta reda på hur den ryska asylprocessen fungerar.

Rätt att stanna i ett år

– Snowden ställde frågor om den relevanta ryska lagstiftningen. Jag förklarade allt för honom och jag tror att han kommer fatta ett beslut i dag eller i morgon, sa Kuchurena då enligt Russian Times.

Om Snowdens ansökan om tillfällig asyl godkänns har han rätt att stanna i Ryssland i ett års tid. Han kan efter den tidsperioden ansöka om ytterligare ett års förlängning.

Kan röra sig fritt i landet

Medan ryska myndigheter behandlar den tillfälliga asylansökan kan Snowden få möjlighet att lämna flygplatsen där han suttit i över tre veckor. En icke namngiven poliskälla säger till den statliga nyhetsbyrån RIA Novosti att Snowden kan komma att få ett specialtillstånd under tiden. Det skulle göra det möjligt för honom att röra sig runt i landet.

Kan inte utvisas

Snowden kan inte heller utvisas under den tid som asylansökan behandlas.

Sedan tidigare har Rysslands president Vladimir Putin sagt att Edward Snowden är välkommen att ansöka om  asyl i landet på villkoret att han inte fortsätter att publicera uppgifter som är skadliga för USA.

Och enligt Anatoly Kucherena har Edward Snowden nu gått med på Putins villkor.

– Jag kommer att uppfylla det kravet, sa Snowden när han lämnade in asylansökan under tisdagen uppger Kucherena, enligt ABC News.

Men i praktiken kan visselblåsarens löfte till den ryske president vara meningslöst, enligt ABC News.

Fler har hemligheterna

Alla de tusentals dokument Snowden har tillgång till har han redan gett till flera journalister världen över.

Bland annat The Guardians Gleen Greenwald – han säger att han inte ens är halvvägs klar med artiklarna  han vill skriva baserade på den hemliga informationen.

Hur det påverkar Snowdens chanser till asyl i Ryssland är oklart. Vladimir Putin hälsar genom sin talesman att han känner till att Snowden nu formellt sökt om asyl.

Men att han ”inte har någon reaktion” på det, enligt ABC News.

Putin har också kritiserat USA:s hantering av ärendet.

– Det här var en fin present till oss inför julen, sa Putin enligt AP och åsyftade Snowden.