17 motorcyklister har dött i år

NYHETER

En äldre man på mc som antingen kör av vägen eller krockar med ett mötande fordon.

Så ser den vanligaste typen av dödsolyckor bland mc-förare ut.

Hittills i år har 17 motorcyklister mist livet, enligt Transportstyrelsens statistik.

Antalet mc-förare blir bara fler och fler i Sverige. Från att ha varit kring 100 000 på 1990-talet är antalet drygt 300 000 i år, enligt uppgifter från Transportstyrelsen.

Den typiske mc-föraren är dock, tvärtom vad man kan tro, inte den unge fartglade mannen som just tagit körkort.

Så såg det ut på 1990-talet, berättar Jan Ifver, statistiker på väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen.

Män i medelåldern

I dag är många mc-förare i stället i medelåldern. Enligt Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation, SMC, är snittåldern på en svensk mc-förare 52 år.

–I dag är det män i medelåldern, eller till och med övre medelåldern, som kör mc. För 15-20 år sedan var det fler ungdomar som körde mc. Det kan vara en ekonomisk fråga, att man efter att ha skaffat familj och bil skaffar sig en mc som ett extra färdmedel, säger Jan Ifver.

Det kan förklara varför antalet dödliga mc-olyckor minskat något det senaste året.

– Medelålders personer har betydligt längre körerfarenhet än yngre personer. Det kan göra att risken i trafiken minskar, säger Jan Ifver.

17 döda hittills

Vanligtvis beräknas omkring mellan 40 och 50 personer dö i mc-olyckor varje år. Förra året omkom 31 personer i mc-olyckor, att jämföra med 46 personer året före det. Även de som skadats svårt i mc-olyckor var färre 2012 jämfört med 2011, visar Transportstyrelsens statistik över polisrapporterade vägtrafikolyckor.

Hittills har 17 motorcyklister mist livet i trafikolyckor, enligt Transportstyrelsens preliminära statistik, som sträcker sig fram till 15 juli 2013.

– Det är ett normalt tal, om man får säga så om olyckor. Men det kan ändras, vi vet att de flesta olyckor sker under juli och augusti, då mc-förare kör mycket, säger Maria Nordqvist, internationell sekreterare på SMC.

Singelolyckor vanligast

Den vanligaste typen av olyckor där mc-förare är inblandade är singelolyckor. Men även mötande- och korsningsolyckor, likt den i Knivsta, är vanliga.

– Oftast handlar det om att andra förare inte ser mc:n eller missbedömer motorcykelns hastighet. I fallet med singelolyckor handlar det ofta om att mc-förare är oskyddade. Kör du bil kan du klara av en olycka i 70 kilometer i timmen utan att riskera livet. Krockar du i den farten med en mc blir du allvarligt skadad, säger Jan Ifver.

Råden till mc-förare i trafiken är tydliga.

– Kör med insidan av huvudet, kör inte över din förmåga, håll en rimlig hastighet, håll avstånd till framförvarande fordon, säger Maria Nordqvist.

FAKTA

Några av de mc-olyckor som har rapporterats i år

26 april: En mc-förare förs med helikopter till sjukhus efter en singelolycka i Horred i Marks kommun. Det är oklart vilka skador föraren har drabbats av.

28 april: Två motorcyklar och en personbil kolliderar utanför Hörby i Skåne. En kvinna i 50-årsåldern omkom i olyckan.

24 maj: En mc-förare i 35-årsåldern omkommer på länsväg 160 på Orust. Ytterligare två motorcyklar och en personbil var inblandade i olyckan som tycks ha utlösts av ett rådjur som kommit upp på vägen. Även en andra mc-förare skadades, men ej livshotande.

26 maj: En motorcyklist skadas allvarligt i en singelolycka på länsväg 1027 i närheten av Skee i Bohuslän. Mannen förs till sjukhus med ambulanshelikopter.

26 maj: En 30-åring avlider i en motorcykelolycka efter att ha kört in ett vägräcke. Singelolyckan inträffade på länsväg 205 vid Laxå, sydväst om Örebro.

5 juni: En mc-förare tappar kontrollen över sin Suzuki och kör rakt in i ett räcke vid Stadsgårdsleden i centrala Stockholm. Den 25-årige föraren förs till sjukhus med sina skador.

9 juni: En äldre man skadas allvarligt när hans moped blir påkörd av en motorcykel på Tjörn i Västra Götaland. Mopeden och motorcykeln kolliderade på länsväg 160 vid hållplatsen Grönklev på Tjörn i Västra Götaland.

13 juni: Två personer skadas allvarligt vid en mc-olycka nära Landvetter utanför Göteborg och förs till sjukhus. Olyckan ska ha inträffat på riksväg 40 vid Bårhultsmotet i norra Landvetter.

23 juni: En mc-olycka i Fittja där föraren misstänkts ha smitit från platsen och lämnat den skadade på vägen. Olyckan inträffade på Värdshusvägen i Fittja.

23 juni: En man i 50-årsåldern omkommer efter att ha kört av vägen med sin motorcykel i närheten av Skamhed, söder om Vansbro.

2 juli: En man omkommer i en motorcykelolycka på väg 154 nordost om Falkenberg. Mannen ska ha färdats i hög hastighet innan han körde av vägen och krockade med en sten, enligt polisen i Halland.

4 juli: En man i 20-årsåldern skadas svårt i en motorcykelolycka vid en rondell i centrala Jönköping. Ytterligare en man i 20-årsåldern färdades på mc:n när den välte omkull. Det är oklart om han skadats.

6 juli: Två personer skadas allvarligt vid en motorcykelolycka i Hässelby villastad i nordvästra Stockholm. Mc-föraren får livshotande skador. Mc:n visar sig vara anmäld stulen.

7 juli: En man i 40-årsåldern får livshotande skador när han kör omkull med sin mc i närheten av den pågående rockfestivalen Metaltown på Hisingen i Göteborg. Han förs till Sahlgrenska universitetssjukhuset för vård.

7 juli: En man i 50-årsåldern avlider efter en singelolycka på motorcykel på Fagottvägen, vid Västerleden i Eskilstuna. Mannen ska ha fått hjärt- lungräddning, men hans liv gick inte att rädda.

9 juli: En man i 50-årsåldern omkommer i en mc-olycka vid byn Örarna, två mil norr om Luleå. Mannen körde av vägen i en kurva, men inget annat fordon var inblandat i olyckan.

10 juli: En mc-förare i 60-årsåldern skadas allvarligt i en olycka på länsväg 574 utanför Nybro i Kalmar län. Troligtvis rör det sig om en singelolycka. Privatpersoner hittar mannen som förs till sjukhus.

ARTIKELN HANDLAR OM