Larver tuggade sig in i hennes huvud

NYHETER

Efter en resa till Peru hörde Rochelle Harris, 27, skrapande ljud inifrån huvudet.

Läkaren som undersökte henne blev plötsligt tyst. Sen kom det fasansfulla beskedet.

– Han sa: "Du har larver i ditt öra".

Huvudvärken började redan på flygplanet hem till Storbritannien. Bara timmar senare kände Rochelle Harris en våldsam smärta i ansiktet och hörde hur det skrapade i huvudet.

– Jag tänkte att det här kan vara väldigt allvarligt, säger hon i en kommande dokumentär från Discovery Channel.

Hon uppsökte sjukhus, men läkarna trodde först att det rörde sig om en smärre öroninfektion. För säkerhets skull undersöktes hon även av en öronspecialist.

Köttätande maskar

Då upptäcktes de köttätande larver som åt sig fram i hennes hörselgång.

– Jag ville bara ha ut dem. Nu när jag visste vad som orsakade upplevelsen och ljuden blev det bara värre, säger Rachelle Harris i dokumentären.

Läkarna försökte gräva ut larverna men det fick bara motsatt effekt – de drog sig längre tillbaka in i hennes huvud. Om maskarna nådde hjärnan riskerade hon att dö.

Skulle dränkas med olja

Snart upptäcktes det tolv millimeter långa hålet som larverna hade grävt i hennes hörselgång. Den ovanliga patienten förbryllade personalen på sjukhuset.

Ett desperat försök att dränka larverna i olivolja spädde bara på Rachelle Harris obehag.

– Jag var tvungen att vänta över natten för att se om behandlingen fungerade. Det var de längsta timmarna i mitt liv, säger hon.

Oljebadet verkade inte bekymra kräldjuren nämnvärt. Alla åtta maskar överlevde behandlingen.

Tvåvingade spyflugor

En labbanalys visade till slut att djuren i örat var ett släkte av tvåvingade spyflugor, på engelska kallade New World Army Screw Worm Fly.

Rochelle Harris mindes att en fluga hade tagit sig in i hennes öra i Peru, men hon hade inte tänkt mer på det efter att den försvann.

I förhandsklippet från Discovery Channel framgår det inte hur dramat slutade. Men Rochelle Harris verkar ha klarat sig helskinnad från upplevelsen.
Dokumentären Bugs, Bites and Parasites sänds på Discovery Channel i Sverige onsdagen den 17 juli och söndagen den 21 juli.

ARTIKELN HANDLAR OM