Fler fall av Iphone-stötar

1 av 2 | Foto: Kalle Parkkinen
En pappa i Finland vittnar om att kontakten började brinna och hans 13-årige son fick en kraftig stöt från mobilen som låg vid hans ben. Pojken fick också brännskador på foten.
NYHETER

Ma Ailun dog av en stöt när hon svarade i sin Iphone 5.

Men hon är inte den enda som har drabbats.

En 13-årig pojke i Finland har också fått kraftig elstöt från sin mobiltelefon – som var av samma märke.

Samtidigt som nyheten om den 23-åriga Ma Ailun spreds i världen i går, blev en pappa i Finland livrädd. Hans 13-åriga son hade varit med om nästa precis samma sak för en vecka sedan, skriver Ilta Sanomat.

Pojkens mobiltelefon – en Iphone 5 – låg på laddning när batteriet av någon anledning kortslöts. Kontakten började att brinna och 13-åringen fick en kraftig stöt från mobilen som låg vid hans ben. Pojken fick också brännskador på foten.

– Kontakten brann med en klar blå låga och säkringen gick i hela huset, säger pappan till Ilta Sanomat.

Pojken klarade sig ända bra. Efter en natts observation på sjukhuset fick han åka hem igen.

Snåla leverantörer orsaken

Apple sa under gårdagen att de ska utreda dödsolyckan på Ma Ailun. Både hon och den finske pojken använde originalladdare från Apple till sina mobiler. På den svenska myndigheten Elsäkerhetsverket, som varje år utfärdar varningar för farliga elektriska produkter, spekulerar man i att olyckorna kan ha orsakats av snåla underleverantörer.

– Företag som Apple testar sönder sina produkter innan de når marknaden. Men vi vet sedan tidigare att en del underleverantörer byter ut delar i produkterna utan beställarens vetskap. Det skulle kunna vara en förklaring, säger Fredrik Kagerud, inspektör på Elsäkerhetsverket.

Varning för billiga kopior

De flesta rapporter om brand eller kortslutning kommer annars i samband med att personer har använt billiga kopior. Under de senaste två åren har Elsäkerhetsverket lagt ett försäljningsförbud på elva laddare som riskerar att kortslutas.

Men mörkertalet är stort – privatpersoner har ingen anmälningsplikt till Elsäkerhetsverket.

– Även om det bara är en enda produkt av tusentals som är felaktig så får den inte släppas ut på marknaden. Det kan få ödesdigra konsekvenser, säger Fredrik Kagerud.

FAKTA

Här är alla stoppade laddare