5 000 dödas varje månad i Syrien

En lika stor katastrof som folkmordet i Rwanda

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
En liten pojke ser ett av krigets många offer på ett sjukhus i Syrien. FN jämför katastrofen i landet med folkmordet i Rwanda 1994.
NYHETER

Kriget i Syrien kallas 2000-talets värsta tragedi.

Varje månad dödas 5 000 människor.

Katastrofen är nu att jämföra med folkmordet i Rwanda 1994, enligt FN.

FN likställer inbördes­kriget i Syrien med folkmordet i Rwanda. Konflikten i Syrien har pågått i 26 månader och skördat upp mot 100 000 människoliv. Våldsamheterna har eskalerat de senaste månaderna vilket oroar toppnamn inom FN.

”Det har spårat ur”

– Det extremt höga antalet dödsoffer på ungefär 5 000 personer i månaden visar att konflikten drastiskt har spårat ur,  säger Ivan Simonovic, assisterande sekreterare vid ett möte i FN, skriver TT.

FN:s flyktingkommissionär Antonio Guterres menar att flyktingströmmen från Syrien är den mest omfattande på tjugo år. 1,8 miljoner människor har registrerats i Syriens grannländer – betydligt fler tros dock ha flytt undan kriget.

Omkring två miljoner människor flydde undan folkmordet i Rwanda 1994.

Guterres poängterar att Libanon, Irak, Jordanien och andra länder har räddat hundratusentals liv genom att ta emot en stor mängd flyktingar.

– Krisen har pågått mycket längre än någon kunde ana vilket har fått ofattbara humanitära konsekvenser, sa han vid ett möte i FN.

Enligt Turkiets biträdande FN-ambassadör Leven Eler håller krisen nu på att förvandlas till "2000-talets största humanitära tragedi".

Humanitär katastrof

Inne i Syrien är tusentals människor fast i en enorm humanitär katastrof med brist på mat, vatten och sjukvård.

Med anledning av detta menar chefen för humanitära frågor i FN, Valerie Amos, att det internationella samfundet kanske måste överväga att korsa den Syriska gränsen för att få in hjälp till nödställda.

ARTIKELN HANDLAR OM