USA ska kunna söka svenska fingeravtryck

NYHETER

Finns du i det svenska fingeravtrycksregistret?

Då har du nu fått ytterligare ett problem på halsen.

Brottsdömda svenskar kan få det svårare att resa till USA - när amerikanerna nu planeras kunna söka bland svenska fingeravtryck, skriver TT.

Sverige och USA byter redan information om fingeravtryck med varandra.

Det nya är att amerikanerna nu redan med en enkel sökning ska kunna se om du finns i registret.

Större nytta för USA

Det rör sig om ett samarbete. Sverige ska kunna göra motsvarande sökningar i USA. Men amerikanerna tros ändå vara de som har mest nytta av överenskommelsen.

– USA kommer att få ut det de vill utan att någon här kommer att reagera och sätta stopp för det. Så kommer det inte att vara när vi vill ha något av dem, säger Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, till TT.

Enligt överenskommelsen ska USA och Sverige bara kunna se om ett fingeravtryck finns i det andra landets register. För att få ut mer information måste USA anpassa sig efter svensk lagstiftning.

Svårare resa till USA

Dennis Töllborg är däremot övertygad om att kontrollorganen i Sverige är för dåliga för att det här ska fungera. Dessutom är det enligt honom möjligt att amerikanerna nu i stor skala börjar stoppa svenskar som finns i registret från att resa till USA.

I en promemoria till justitiedepartementet förslås nu de lagändringar som krävs för att överenskommelsen ska kunna bli verklighet. Promemorian ska ut på remiss i höst.

ARTIKELN HANDLAR OM