SD gör en egen utredning efter våldtäktsanmälan

Foto: ULF HÖJER
”FINNS HÄR OM HON VILL PRATA” – Vi har inte haft några förhoppningar om att det här inte ska komma ut, men vi har hanterat det här på det allvarliga sätt som det förtjänar och vidtagit de åtgärder som är rimliga, säger Linus Bylund, till höger, som är Jimmie Åkessons stabschef.
NYHETER

Sverigedemokraterna ser allvarligt på våldtäktsanklagelserna mot ett av sina toppnamn.

Nu har partiet satt i gång en egen utredning.

– Det är alltid en tragedi när en sådan sak sker, säger Martin Kinnunen, SD:s pressekreterare.

Direkt efter att Aftonbladets artikel publicerades skickade SD ut ett pressmeddelande. Där försöker man tona ner att den utpekade för våldtäkt är ett toppnamn.

"Personen lämnade sin tjänst hos partiet under 2012", står det bland annat.

Men tills för bara en vecka sedan hade han förtroendeuppdrag. Efter att anklagelserna blev kända lämnade han SD och hans namn försvann från partiets hemsidor.

Svårt locka kvinnor

Sverigedemokraterna har länge haft svårt att locka till sig kvinnor. Endast 20 procent av partimedlemmarna är kvinnor och i hela väljarkåren är det 3,5 procent som kan tänka sig att rösta på SD. I höstas avslöjades dessutom tre SD-toppar när de sprang med järnrör i centrala Stockholm och skrek "hora" till en kvinna. Nu anklagas en annan högt uppsatt sverigedemokrat för våldtäkt av en mycket yngre partikamrat.

Hur påverkas ert arbete att få fler kvinnor att engagera sig i partiet av en sådan händelse?

– Oavsett vad som har skett är det här en tragedi. Det är en person som upplever sig ha blivit utsatt för någonting sådant och en som har blivit anklagad. Men jag tror inte att vanliga människor drar långtgående slutsatser av enskilda tragedier, säger Martin Kinnunen.

Han tror inte heller att väljarna påverkas.

”Har skött det väldigt bra”

– Det viktiga är hur partiet hanterar sådana här frågor. I det här senaste fallet tror jag att alla inblandade håller med om att partiet har skött det väldigt bra, säger Kinnunen.

SD har även satt i gång en egen utredning parallellt med polisens för att fastställa vad som har hänt.

Partiledaren Jimmie Åkesson vill inte ge någon kommentar, men hans stabschef Linus Bylund säger så här:

– Vi har inte haft några förhoppningar om att det här inte ska komma ut, men vi har hanterat det här på det allvarliga sätt som det förtjänar och vidtagit de åtgärder som är rimliga.

Han har själv pratat med kvinnan.

– Jag var tydlig mot henne att vi finns här om hon vill prata, vi har sagt att vi kan hjälpa henne med juridiken, hon har också fått klart för sig att jag och säkerhetsavdelningen finns tillgängliga, säger Linus Bylund.