Minst 20 döda av skolmat

NYHETER

Dödssiffran efter skolmatsincidenten steg på onsdagen.

20 barn har nu dött efter att ha ätit gratis lunch i en statlig skola, uppger AP.

Dussintals barn är fortfarande kvar på sjukhus.

Det var igår som inledningsvis åtta barn dog och 80 hamnade på sjukhus, efter att ha ätit en gratis skollunch i en statligt ägd skola i Bihar i Indien.

Samtliga av de döda och de som är kvar på sjukhus är under tio år. De hade ätit ris och linser.

Under tolv år

Enligt NDTV ska 20 barn ha dött och 35 ska ligga kvar på sjukhus. Alla insjuknade barn är under tolv år. För flera är tillståndet kritiskt och det finns farhågor om att dödssiffran kan stiga, uppger TT.

I många av Indiens delstater erbjuds barnen gratis skollunch genom den statligt finansierade satsningen Midday meal. Det var efter att ha ätit sådan gratislunch i form av ris och linser som barnen insjuknade. Midday meal ses som ett sätt att locka fler barn att delta i skolundervisningen, men har också kritiserats för att maten ibland är av undermålig kvalitet. I köken där maten tillagas är hygienen också ofta bristfällig, uppger AFP.

Bekämpningsmedel

Barnen kan ha förgiftats av bekämpningsmedel som man ska ha funnit spår av i grönsakerna, enligt preliminära uppgifter från myndigheterna. Dödsfallen kan också bero på oljan som grönsakerna tillagades i. Men ännu är orsaken inte klarlagd och utredningen fortsätter.

Fattig delstat

Midday meal är enligt den indiska regeringen det största matprogrammet i världen och omfattar omkring 120 miljoner barn i drygt en miljon skolor runtom i landet, uppger brittiska BBC. Programmet introducerades 1925 för att hjälpa barn i staden Madras (Chennai) i södra Indien.

Bihar, där dödsfallen inträffade, är en av de fattigaste delstaterna i Indien.