'Kapten Ynkrygg' inställd på fängelse

1 av 24 | Foto: AP
Så här såg det ut på tisdagmorgonen.
NYHETER

Tre år och fem månader – så länge är kaptenen på det förlista fartyget Costa Concordia beredd att sitta i fängelse.

Nås ingen uppgörelse riskerar han 20 års fängelse för bland annat dråp.

I dag återupptogs rättegången där flera hundra personer väntas vittna.

Foto: AP SCANPIX SWEDEN

Den lokala teatern i staden Grosseto bjöd i dag på ett annorlunda skådespel.

Antalet vittnen i åtalet mot 'Italiens mest hatade man' – som pressen kallar honom – uppgår till flera hundra. Rättegångssalen är helt enkelt för trång.

Det var i januari 2012 som lyxkryssaren Costa Concordia förliste vid ön Giglio i södra Toscana. Rättegången handlar om vilken skuld kaptenen Francesco Schettino har för olyckan som tog 32 människors liv.

Han riskerar 20 års fängelse för flera fall av dråp, miljöförstöring och för att ha lämnat fartyget i förtid. Hans försvarare vill nå en uppgörelse om ett straff på tre år och fem månader.

Skyller på ledning

Francesco Schettino har inget gott rykte i Italien. Kort efter tragedin stod det klart att han själv hade övergett skeppet medan skräckslagna passagerare fortfarande försökte ta sig därifrån.

Kaptenens försvarare kommer att kalla ett hundratal vittnen. De hävdar att olyckan inte går att skylla på en enskild individ.

Advokaterna kommer istället försöka skifta fokus till bolaget Costa Crociere, som äger Costa Concordia. De menar att fartyget var felaktigt konstruerat, med undermåligt byggnadsmaterial och trasiga nödutgångar och reservgeneratorer.

”Ville imponera”

Åklagarna har å sin sida kallat 347 vittnen. Ett av dessa är Domnica Cemortan, en ung moldavisk kvinna som kaptenen umgicks med vid tillfället.

– Schettino är inte ensamt ansvarig. Jag vill ha sanningen, sa hon till reportrarna utanför teatern före rättegången.

Det har spekulerats i att 'Kapten Ynkrygg' – ett annat öknamn på Francesco Schettino – hade en affär med kvinnan och ville imponera på henne med en riskfylld manöver. Denna manöver kan ha orsakat olyckan.

”Föll ned i livbåt”

Många av Costa Concordias 4 229 passagerare satt och åt middag när olyckan inträffade, enligt nyhetsbyrån AFP. Situationen blev snabbt kaotisk när livbåtarna tog slut. Till slut slängde sig människor direkt ner i det mörka vattnet.

Francesco Schettino hävdar själv att han "råkade" överge fartyget.

– Jag snubblade och föll ned i en livbåt, sa han dagar efter händelsen.

Enligt AFP är åklagarna inställda på att rättegången avslutas i början av 2014. Ett av offrens advokater trodde dock att den skulle ta minst ett år att slutföra.

FAKTA

Costa Concordia-olyckan

Det 290 meter långa fartyget Costa Concordia ligger fortfarande strandat vid olycksplatsen. Myndigheterna planerar att bärga det i september.

Kaptenen står åtalad för dråp, miljöförstöring och för att ha lämnat fartyget före passagerarna.

Fem andra i besättningen har också åtalats. Deras fall kommer att behandlas på lördag. Parterna väntas förlika med korta fängelsestraff som följd.

Flera passagerare har stämt bolaget Costa Crociere och vill ha ersättning för att det "valde att rädda fartyget framför att rädda människor", som en advokat uttryckte det.