Kattdödaren döms till rättspsykiatrisk vård

Foto: Läsarbild
En av de döda katterna.
NYHETER

16-åringen lockade till sig katter och sprättade upp dem.

Idag dömdes han till rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivning prövning.

Den 16-årige pojke i Göteborg som åtalats för att ha plågat nio katter – åtta av dem dödades med knivhugg – döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning av Göteborgs tingsrätt.

Rätten var enig och förklarade honom skyldig för nio fall av djurplågeri.

– Jag är nöjd med domen. Det är ett tragiskt mål med många kattägare som har blivit drabbade och en ung gärningsman som var mycket sjuk. Det är den dom som är bäst för honom, att han får den vård som han behöver samtidigt som risken för återfall förhindras, säger kammaråklagare Madeleine Berndt Stragnér till TT.

Pojken har erkänt dåden.

Tog struptag om kattens hals

I domen konstaterar rätten att tillvägagångssättet varit likartad i samtliga fall: 16-åringen uppges ha "lockat till sig katterna, immobiliserat dem genom grepp om halsen för att därefter hugga/skära upp katterna i buken med ett vasst föremål".

Sedan placerade han de döda katterna på platser där de lätt kunde upptäckas.

Den rättspsykiatriska undersökningen visade att han led av en allvarlig psykisk störning. Både när han plågade katterna och vid undersökningstillfället.

Särskild utskrivningsprövning innebär att vården saknar tidsbegränsning. Förvaltningsrätten avgör när den dömde kan skrivas ut.