”SD är inget kvinnofientligt parti”

NYHETER

En partitopp anklagas för våldtäkt av en mycket yngre partikamrat.

Men Sverigedemokraterna är inget kvinnofientligt parti, hävdar Carina Herrstedt, ordförande för SD-kvinnor.

– Alla som känner mig vet att jag inte hade accepterat det, säger hon.

Carina Herrstedt är på semester utomlands. Att en partikamrat beskyller en annan för våldtäkt fick hon veta av journalisterna. Precis som alla andra ledande Sverigedemokrater som har kommenterat händelsen säger hon att "en skandal aldrig är bra".

– Det skadar partiet oavsett om det är sant eller inte. Men jag tror också att vanligt folk kan bilda sig en egen uppfattning, säger hon.

För tre år sedan filmades Erik Almqvist när han skrek "hora" till en kvinna på Kungsgatan. En högtuppsatt tjänsteman fick några månader sedan sparken efter att ha beskyllts för sextrakasserier och nu våldtäktsanklagelsen.

Inget fel på SD-männen

– Jag har aldrig märkt någon kvinnofientlighet hos Almqvist eller någon annan. Men det är klart att det finns problem i vårt parti, precis som i alla andra. Vi kan inte rå över alla människor.

Carina Herrstedt säger att hon är trött på frågan varför SD har svårt att locka till sig kvinnor. I vilket fall har det ingenting med attityden bland männen i partiet, menar hon. Däremot beror det på hot och våld de utsätts för. Nyligen skrev tre SD-kvinnor om det i en debattartikel.

– Men i takt att vi blir mer accepterade är det lättare. I Landskrona där vi har blivit en del av politiken som vem som helst, har vi inga problem att locka kvinnor till oss, säger hon.

Mediernas fel

I likhet med många andra Sverigedemokrater är Carina Herrstedt kritisk mot journalisterna. Hon menar att mediebevakningen också avskräcker kvinnorna.

– Media gör ju sitt för att vi inte ska lyckas på den fronten heller. Man blåser upp det jättestort när det är saker och ting inom SD. Det gynnar oss i någon mening för folk fattar hur korrupt allting är.