Kvinna anmälde våldtäkt - dömdes till fängelse

NYHETER

Fängelse i ett år och fyra månader.

Det blev straffet för den 25-åriga norska kvinna som anmälde en våldtäkt i Dubai.

– Jag har fått det strängaste straffet för sex utanför äktenskapet, säger kvinnan till VG.

Kvinnan var i Dubai på jobbresa då hon utsattes för våldtäkten.

Gisle Meling som är präst vid norska Sjömanskyrkan i Dubai säger till VG att kvinnan anmälde händelsen i mars. Han berättar att han inte inte läst domen. Men han säger att polisen inte trodde på hennes uppgifter om våldtäkten. Utan de kastade henne i fängelse, misstänkt för sex utanför äktenskapet, skriver NRK.

”Förfärligt”

De tog hennes pass. Och först efter ett par dagar fick hon använda telefonen. Med familjens hjälp kunde det norska konsulatet få ut henne ur fängelset. Och sedan i mars i år har hon bott i en bostad som tillhör norska Sjömanskyrkan, nära prästen Gisle Meling.

– Detta är en förfärlig situation för henne. Vi är väldigt överraskade och hade hoppats att det skulle sluta på annat sätt. Men vi bor i ett land som har det rättssystem som dragit sina slutsatser med hjälp av Sharia-lagar, säger Gisle Meling.

Kvinnan säger själv till VG:

– Jag har fått det strängaste straffet för sex utanför äktenskapet, strängaste straffet för att jag druckit alkohol och utöver det blev jag dömd för mened, berättar hon.

”Kan inte kommentera”

Norska Utrikesdepartementet, UD, bekräftar det inträffade och meddelar att de varit i kontakt med en norsk medborgare i Dubai.

– Vi har varit i kontakt med vederbörande en tid. Men utöver detta kan jag inte kommentera enskilda fall, säger Kjetil Elsebutangen, kommunikationsrådgivare vid norska UD till VG. 

Norge har inget utlämningsavtal med Dubai, enligt NRK. Lokalbefolkningen i Dubai får inte dricka alkohol, men turister kan göra det i restauranger och barer som är anknutna till de största hotellen. Men turister ombeds att inte vara synligt berusad utanför hotellområdena.

FAKTA

Förenade Arabemiraten

Är en federation av sju schejkdömen eller emirat: Abu Dhabi, Dubai, Sharja, Ras al-Khaima, Ajman, Fujaira och Umm al-Qaiwain. Abu Dhabi är störst till ytan.

Inom varje enskilt emirat ligger all makt hos härskaren, emiren. Det finns inga politiska partier, fackföreningar eller intresseorganisationer.

Statsreligionen är islam och landets lagstiftning utgår Sharialagar som är baserade på Koranen.

(Källa: Landguiden.se)