Så pimpade vännerna busskuren

Foto: BJÖRN WANHATALO
Huskur Sent i söndags kväll bestämde de åtta vännerna sig för att pimpa en busshållplats i Umeå. Med mattor, tavlor och gardin­er förvandlade de den trista kuren till ett mysigt vardagsrum. ”Vi ville sprida glädje och få folk att le”, säger en av inredarna.
NYHETER

Det blev ingen vanlig måndagsmorgon för Umeås kollektivtrafikanter.

Busskuren på Östra strandgatan hade pimpats - och förvandlats till ett hemtrevligt vardagsrum.

– Vi ville sprida glädje och få folk att le, säger Miriam Ároch, en av inredarna.

Sent i söndags kväll, efter att bussarna slutat gå, gick de åtta vännerna ner till busskuren i centrala Umeå. Med sig hade de mattor, tavlor, bord och böcker. En halvtimme senare var den till vardags lite trista busskuren helt förvandlad.

– Vi ville att det skulle bli en överraskning när människor skulle åka till jobbet på måndag morgon, säger Miriam, 24.

Dagligt underhåll

När morgonens trötta resenärer kom till busskuren var den batteridrivna radion redan i gång. På ett bord stod färska blommor och reselektyr. Med jämna mellanrum gick någon av de åtta vännerna ner för att titta till busskuren, så att allt såg snyggt ut.

– Vårt syfte var hela tiden att underhålla kuren så att den inte skulle bli sjabbig. Vi ville inte ha nån nedskräpning, säger Miriam.

Busskuren fyllde sitt syfte – vännerna har fått mycket positiva reaktioner från glada människor och busskuren har uppmärksammats i flera medier.

Fick inte vara kvar

Men allt har sin tid. Så även den pimpade busskuren på Östra strandgatan. I går tvingades vännerna plocka ner kuren – på order av kommunen.

– Det kom en person från Gator och parker i Umeå som sa att han hade fått order om att plocka ner allting. Då kom vi överens om att vi skulle göra det själva. Men vi hade ändå tänkt att ta ner den inom kort, säger Miriam.