Talibanledaren ber om ursäkt till skjutna Malala

"Önskar att det aldrig hänt"

Foto: Malala Press Office/AP
Malala Yousafzai blev skjuten i huvudet av talibaner när hon var på väg till skolan, ett halvår senare var hon tillbaka i skolbänken.
NYHETER

Malala Yousafzai, 16, krävde utbildning för kvinnor – då sköt talibanerna henne i huvudet.

Nu ber talibanledaren Adnan Rasheed 16-åringen om ursäkt:

"Önskar att det aldrig hänt", skriver han i ett brev som Daily Mail publicerat.

16-åriga Malala Yousafzai sköts i huvudet av talibanerna men överlevde. Sedan dess har hon talat för kvinnors rättighter i FN:s ungdomssamling och fått en dag uppkallad efter sig.

Nu har hon fått brev av en talibanledare från sin hemtrakt. Brevet är från Adnan Rasheed som ber han om ursäkt för attentatet mot henne och säger att han hade velat prata med henne innan hon blev skjuten.

Lever under dödshot

Malala blev så allvarligt skadad av attentatet att hennes skalle fick lagas med en titanplatta som opererades in i England dit Malala flugits.

Efter operationerna har Malala börjat skolan i Birmingham i England och lever under dödshot från talibanerna.

"Jag skriver till dig personligen och det här är inte åsikter från Tehreek e Taliban Pakistan eller andra jihadistgrupper", skriver Adnan Rasheed till Malala och låter nästan ursäktande när han skriver om att han har broderliga känslor för henne och önskar att hon aldrig blivit skjuten.

Från samma stam

Trots den trevliga tonen i brevets början liknar slutet ytterligare hot mot henne: "Du använder din tunga för andra [...] i krig är tungan mer destruktiv än något vapen"

Adnan Rasheed och Malala kommer från samma stam och talibanledaren säger sig ha "broderliga känslor" för henne och vill att hon ska återvända till hemtrakten. Samtidigt lever 16-åringen under dödshot.

ARTIKELN HANDLAR OM