En vecka med döden

LIVE natten mot fredag 00.30

1 av 3
PÅ PLATS Aftonbladets reporter Carina Bergfeldt har under en vecka i Texas träffat de som ska dö, de som vill att de ska dö och de som hört dem tala ut.
NYHETER

För en vecka sedan mötte Aftonbladets Carina Bergfeldt dödsdömde Vaughn Ross i Texas.

I natt avrättas han.

Följ Aftonbladets livesändning natten mot fredagen med Annika Östberg, psykoterapeuten Joachim Volckerts och Amnestys Elisabeth Löfgren på plats i studion.

Under en veckas tid har Aftonbladets Carina Bergfeldt rapporterat från dödens väntrum i en artikelserie som fått stort genomslag hos läsarna. Varje dag har hon fått hundratals mejl, kommentarer och delningar i sociala medier:

"Tack för det du gör och lyckas berätta på ett så fantastiskt sätt".

"Tack för god journalistik!"

"Så galet bra! Den berör verkligen..."

Expertpanel på plats

00.30 natten mot fredag sänder Aftonbladet live med anledning av Vaughn Ross avrättning.

Nu kan du ställa frågor till expertpanelen. Den består av Annika Östberg som har suttit dömd till livstids fängelse, Elisabeth Löfgren som kämpar mot dödsstraff och psykoterapeuten Joachim Volckerts som skrivit om de dömdas psykologi.

Majoriteten positiv

Aftonbladets reporter Carina Bergfeldt är på plats i Texas, där två personer troligtvis kommer ha avrättats efter veckans slut. De senaste dagarna har hon träffat pastorn som hört de dödsdömda tala ut, mannen som bara har timmar kvar att leva och offrens anhöriga som vill se dem dö.

Hur har veckan varit?

– Det har varit en bergochdalbana, jag är otroligt glad över alla fina mejl och samtidigt vet jag inte om jag någonsin kommer vara med om något mer konstigt än att stå med en kamera i ansiktet och berätta att "nu är en människa avrättad".

Hur har responsen från läsarna sett ut?

– En helt överväldigande majoritet tycker att det är bra att vi skriver om det här.

Vad tar du med dig från din vecka med döden?

– En pastor som sett tre hundra avrättningar sa till mig att dödsstraffet inte har några vinnare, det kan jag också skriva under på. Det kanske låter som pretentiöst skitsnack men folk fattar i allmänhet inte hur bra de har det.

I Sverige är de flesta mot dödsstraff, i USA är opinionen en annan, varför?

– Sjuttioen procent på den senaste Gallupundersökningen vill ha dödsstraff. Det är någon form av gammaltestamentlig rättvisa. Ett liv för ett liv. Jag kan tycka att det gamla testamentet skrevs för länge sen och att det finns en anledning till att det är just det gamla testamentet och att det har ersatts av ett nytt.

I natt, ska du återigen rapportera när Vaugn Ross, som du träffat tidigare i veckan, avrättas?

– Ja, de överklagar in i det sista, men oddsen är emot Vaughn. Av allt att döma rapporterar jag från hans avrättning om några timmar.

Hur känns det?

– Det känns fruktansvärt. Det har gått en vecka sedan jag satt med honom och pratade, och han var sympatisk. Jag har inga illusioner om att allt skulle vara ett enda stort missförstånd, men för mig spelar det ingen roll om han är skyldig, det känns fullständigt barockt att han kommer att vara död.

Ställ dina frågor

...till Aftonbladets expertpanel via programledare Hanna Aler Sjöqvist eller i kommentarsfältet under artikeln.

FAKTA

Panelen

Annika Östberg – Dömdes för mord i Kalifornien och riskerade dödsstraff men satt årtionden i fängelse innan hon flyttades till Sverige och slutligen frigavs 2011.

Joachim Volckerts – Psykoterapeut och redaktör för boken "Våldets psykologi".

Elisabeth Löfgren – Arbetar för Amnesty internationals räkning med frågan om dödsstraff.

LIVE natten mot fredag 00.30.

Läs Carina Bergfeldts blogg HÄR.