Anmälde trakasserier - nu träder hon fram

Hanna Wigh, 26, anmälde en högt uppsatt tjänsteman inom SD

Foto: MATHIAS RAUSBO
Drog sig tillbaka Efter att ha anmält en SD-tjänsteman för sextrakasserier valde Hanna Wigh, 26, att säga upp sig.
NYHETER

En högt uppsatt SD-tjänsteman avgick i mars efter att ha anmälts för att ha sextrakasserat två kvinnor i partiet.

Nu träder en av dem fram:

– Han kunde till exempel säga ”åh fan va kåt jag är” när vi var ensamma, säger Hanna Wigh, 26.

I går avslöjade Aftonbladet att en ung SD-kvinna polisanmält sin partikollega för våldtäkt. SD-toppen har tvingats lämna sina förtroendeuppdrag och rensats bort från partiets hemsidor.

Det här är andra gången på kort tid där en högt uppsatt Sverigedemokrat tvingas bort efter anmälningar om sexuella trakasserier. Senast gällde det en annan högt uppsatt tjänsteman som tvingades bort från sin tjänst sen två kvinnor anmält honom för sexuella trakasserier.

Träder fram

Nu träder en av kvinnorna fram. 26-åriga Hanna Wigh, ledamot i Sverigedemokraternas partistyrelse, berättar om trakasserierna som pågick i över ett år.

– Jag var själv en av kvinnorna som anmälde honom. Jag hade varit med om ganska mycket, sett hur det ser ut för kvinnor i samhället. Så jag sa upp mig och drog mig tillbaka till landet, jag var själv så illa åtgången att jag inte ens förstod att man kunde vända sig till partiet.

Wigh, som under den perioden var riksombud för partiet, tvingades ofta jobba nära mannen som agerade som chef i många frågor. 

Vad var det som hände exakt?

– Det var telefonsamtal, kommentarer och sms under en lång period, över ett år. Det var aldrig något fysiskt, men han kunde till exempel säga ”åh fan va kåt jag är” när vi var ensamma eller åkte bil ihop.

Mannen tvingades bort av Sverigedemokraterna. Partisekreteraren uppges ha bett mannen “att packa sina grejer och sticka”.

”Partiet har varit bra”

Du slutade innan du anmälde mannen. När valde du att berätta om det som hänt?

– Jag fick ett samtal från en annan SD-kvinna, som berättade att även hon hade behandlats så. Det slog mig ganska hårt. Jag skrev en redogörelse, lämnade in den till partiet, sen bölade jag. När jag hade gjort det så var det över för min del.

Slutade du på grund av kollegans trakasserier?

– Inte enbart på grund av det, men han snabbade självklart på processen.

Hur har du behandlats efter det som hänt?

– Partiet har varit förvånansvärt bra att ha att göra med. De berättade att de skulle stötta mig om jag ville gå ut och prata om det här. Linus Bylund och Björn Söder har varit väldigt stöttande.

Har du läst avslöjandena om SD-toppen på Aftonbladet under de senaste dagarna?

– Jag vill inte spekulera i vad som hänt, om detta inträffat hoppas jag att han straffas därefter.

Har du själv pratat med kvinnan?

– Ja, hon ringde mig dagen efter att hon gjorde anmälan.

”Jag är insatt”

Varför ringde hon just dig?

– Jag vet faktiskt inte. Jag är lite så där...en rabiat kvinna. Kanske har hon fått råd om att ringa mig, då jag är insatt, har erfarenhet i sådana händelser och kan ge stöd.

När pratades ni vid?

– Innan hon gjorde anmälan.

Hur reagerade du efter telefonsamtalet?

– Jag blev självfallet chockad, det är hemskt när sådana här saker händer. Han är en person som jag inte trodde skulle kunna göra en sådan här sak. Men jag lägger ingen tanke i skuldfrågan utan inväntar vad förundersökningen kommer fram till.

Vad sa du till kvinnan?

– Jag vet själv hur det är att hamna i en sådan situation, att känna att man inte har något stöd. Det är fruktansvärt oavsett vem det än händer. Så jag ville prata med henne om hur hon mår.

– Sen är det viktigt att man förbereder henne för det som kommer. Förklara att hon är stark, berätta att det här är en person som har kränkt dig, som tagit sig friheter som inte är okej.

”Dricker för mycket”

Känner du att partiet tar anklagelserna på stort allvar?

– Det är en trygghet att partiet lyssnar till kvinnor, det finns en sorts sexism bland många, men i partiet finns det en trygghet i att man som kvinna blir hörd.

Tror du att det här kan hända i framtiden?

– Jag har väldigt svårt att se att nåt sådant skulle hända igen, men det handlar om enskilda människor. Finns det alkohol och människor så händer sådant här. Vi dricker för mycket i det här landet.