Lillebror tar över efter brutal knarkbaron

1 av 2
Omar ”Z-42” Trevino.
NYHETER

Häromveckan grep mexikansk polis den brutale ledaren Miguel Angel ”Z-40” Trevino.
Och de hoppades att den ultravåldsamma kartellen Zetas saga var all.

Men de hade fel - ledarskapet axlas av den minst lika hänsynslösa lillebrodern Omar ”Z-42” Trevino.

I samband med gripandet av Miguel fick polisen kanske stopp på kartellens grymma tortyrmetoder. Miguel Trevino brukade tortera ihjäl sina offer i kokande olja. Han sägs ha dödat två tusen människor, skriver AP.

Men den yngre brodern som nu tar över rodret har en minst lika brutal historik. 

”Omger sig med de värsta”

Han säger sig ha tusen liv på sitt samvete.
Och han misstänks ligga bakom ett flertal kidnappningar och mord. Han förekommer i amerikanska åtal gällande drogsmuggling och en belöning på 5 miljoner dollar har utfärdats för information som kan leda till ett gripande.

Drogkartellen Zeta som Omar tar över grundades av före detta soldater i mexikanska elitstyrkan. Men eftersom Omar aldrig varit soldat själv finns risken finns att medlemmarna inte uppskattar den nye ledaren. Men att han kommer göra allt för att att behålla makten:

–Precis som Miguel kommer han att omge sig med de värsta av de värsta, de mest våldsamma kriminella, för att säkerställa sin makt, säger Davy Aguilera, en före detta amerikansk agent.

Rivalkriget en utmaning

Omar Trevino började sin kriminella bana i Zeta som en simpel underhuggare som utförde småbrott som rån och utpressningar. När Z-40 blev ligans ledare utsågs Omar till topplöjtnant.

En av Omars främsta utmaningar som ny ledare är enligt polisen kriget med den rivalisersande kartellen Sinaloa som leds av Joaquin ”El Chapo” Guzman som etablerat sig nära gränsen till Texas.

Journalisten Ricardo Ravelo som skrivit en bok om Zeta tror att ligan nu kan står inför en period av interna stridigheter. Men trots det kommer den att leva kvar.

– Zeta är etablerade. Gripandet av Trevino innebär inte att Zeta löses upp, säger Ravelo.