Snabbfakta om Dubai

NYHETER

Dubai är ett emirat inom Förenade Arabemiraten.

Där är det förbjudet att dricka alkohol - men undantag görs för turister.

Inom federationen tillämpas Sharia-lagar.

Förenade Arabemiraten är en federation av sju schejkdömen eller emirat: Abu Dhabi, Dubai, Sharja, Ras al-Khaima, Ajman, Fujaira och Umm al-Qaiwain. Abu Dhabi är störst till ytan.

Inom varje enskilt emirat ligger all makt hos härskaren, emiren. Det finns inga politiska partier, fackföreningar eller intresseorganisationer inom landet eller de enskilda schejkdömena.

Sharialagar

Statsreligionen är islam och landets lagstiftning utgår Sharialagar som är baserade på Koranen. Landets författning gör ingen skillnad på män och kvinnors rättigheter. Men Sharialagarna tar som regel över annan lagstiftning.

Att som kvinna ertappas med sexuellt umgänge med en man som hon inte är gift med ses som ett brott mot Sharialagarna. Även män kan dömas för detta.

Enligt strafflagen i Förenade Arabemiraten är våldtäkt straffbart med döden, men på grund av extremt hög bevisbörda finns få fällande domar. Lagen preciserar inte heller följder för våldtäkt inom äktenskapet.

Alkoholförbud

Att dricka alkohol i Förenade Arabemiraten är förbjudet - men undantag ges för icke-muslimska turister. I Dubai finns alkohol att köpa i barer och restauranger vid de stora hotellen. Men den som är berusade på offentliga platser riskerar att gripas och ställas inför rätta.

Alkohol kan överhuvudtaget inte köpas i vanliga butiker. I emiratet Sharja serveras ingen alkohol över huvud taget.

Enligt den svenska ambassaden har berusade turister som landat på flygplatser runt om i Förenade Arabemiraten gripits. Och det gäller även turister som mellanlandar.

Förenade Arabemiraten har dödsstraff men de utdöms sällan, enligt UD:s rapport om mänskliga rättigheter i federationen.

(Källa: Landguiden.se, UD:s rapport om Mänskliga rättigheter i Förenade Arabemiraten, 2011)