Gräddfil för chefernas barn på Parkens Zoo

1 av 3 | Foto: PEA BJÖRKLUND
SVT Östnytt avslöjar att sju av tolv sökande som fått jobb på Parken Zoo har en förälder som jobbar inom Eskilstuna kommun.
NYHETER

Chefernas barn kan ha fått förtur till kommunens sommarjobb på Parken Zoo i Eskilstuna, avslöjar SVT Östnytt.

Sju av tolv sökande med en mamma eller pappa som arbetar inom kommunen fick anställning på djurparken.

– Det ska inte finnas några gräddfiler, säger djurparkschefen Lennart Sundén till Aftonbladet.

Parken Zoo får återigen hård kritik. Den här gången har barn till chefer på parken fått flera av de sommarjobb i som årligen utlyses till ungdomar. Enligt Östnytt kan det handla om förtur. Deras granskning visar att sju av tolv sökande som har föräldrar jobbandes för kommunen – fem av dem har en mamma eller pappa som är arbetsledare eller chef – fick sommarjobb i parken.

Jelena Durkan är 21 år gammal. Hon var en av de 1500 personer som sökte sommarjobb på djurparken men fick ett nej efter att blivit kallad på intervju.

– Det känns lite jobbigt att det har blivit så här. Men samtidigt är jag inte förvånad, man vet ju att sånt här förekommer, säger hon.

Slår ifrån sig kritiken

Lennart Sundén är vice vd och parkchef för Parken Zoo. Han förutsätter att rekryteringsprocessen har gått rätt till och att ingen förtur förekommer.

– Vi använder oss av ett bemanningsföretag när vi rekryterar och alla får gå den vägen. Det ska inte finnas några gräddfiler och det ska varken vara en fördel eller nackdel att ha föräldrar inom kommunen, säger han.

Parken Zoo är en populär arbetsplats och kommunen tar årligen in 300 sommarjobbare. Lennart Sundén menar att det är en ganska liten andel sett till helheten som har föräldrar med kopplingar till kommunen.

– Vi har ju samma system för alla anställda. Vi utgår från kravspecifikationer och det är samma för alla. Det är just därför vi använder oss av bemanning, säger Lennart Sundén.

Skamfilat rykte

Parken Zoo i Eskilstuna har tidigare kritiserats för att bland annat ha avlivat arter som är utrotningshotade och för att ha förvarat döda djur i en frysbox i flera år. Chefer har fått sluta och parken har fått tillstånd indragna av länstyrelsen,  Men de tidigare kontroverserna är ingenting som tvingat fram extra försiktighet menar Lennart Sundén.

– Jag ser inte inte kopplingen riktigt. Vi måste vara extra noggranna jämt. Nu ska vi försäkra om att det inte förhåller sig på det sättet som framkommit. Gräddfiler får inte förekomma.

FAKTA

Om granskningen

SVT Östnytt har tagit del av anställningslistor, ansökningar och uppgifter hämtade från folkbokföringen. Totalt fick Parkens zoo 1500 sommarjobbsansökningar. Majoriteten av dem som fick jobb är födda på 90-talet. De som får jobb arbetar en månad och de flesta är säsongsanställda. Vissa går dock på timlön. Kommunen har fått hjälp av bolaget Manpower Experis att göra urvalet men det är Parken Zoo som har anställt sommarjobbarna.

källa: SVT Östnytt