Tiggeri kan förbjudas

Foto: colourbox.com
NYHETER

Polisen i Mellersta Gävleborg vill att kommunerna förbjuder tiggeri.

Men representanter för Söderhamn och Bollnäs kommun tvivlar.

– Jag vet att några spelat dragspel utanför systemet och så, men jag tycker inte att det motiverar en regeländring, säger Mattias Benke (S), socialnämndens ordförande i Söderhamn.  

Polisen i Mellersta Gävleborg skrev nyligen i ett brev angående tiggeri till Söderhamn och Bollnäs kommuner:

"Det finns goda grunder att anta att i vissa fall ligger det organiserad brottslighet bakom dessa fenomen där människor blir tvingande att tigga pengar eller framföra musikaliska verk av sämre kvalitet utanför affärer eller i stadskärnorna."

”Inga stackare”

Polisen ber kommunerna besluta om att polismyndighetens godkännande ska krävas vid insamling av pengar i bössa.

– Det handlar inte om någon stackars tarvlig och utmärglad person som tigger. Vi har indikationer på att det rör sig om organiserad kriminalitet. Då gör vi det vi kan för att komma åt det, säger Rolf Ångström, områdeschef för polisen i Mellersta Gävleborg.

Mattias Benke (S), socialnämndens ordförande i Söderhamn är skeptisk till att införa en sådan regel.

– Tiggeri förekommer här, men det är inget stort problem. Jag tror inte att man kommer åt den organiserade delen genom att schasa bort enstaka personer från torget, säger han. 

”Känner inte till problemet”

Inte heller representanter för Bollnäs kommun har någon förståelse för varför polisens förfrågan kommer just nu.

– Det här ska vi diskutera och besluta om, men vi känner inte till att det skulle vara ett stort problem, säger Eva Lahenkorva tillförordnad socialchef på Bollnäs kommun. 

Enligt Rolf Ångström på polisen i Mellersta Gävleborg har antalet tiggare ökat i kommunerna. 

– Det har också fått en organiserad karaktär. Problemet kommer inte försvinna i och med den nya regeln, det skulle bli ett väldigt litet steg i rätt riktning, säger han.