Stora protester efter dom mot Putinkritiker

1 av 11 | Foto: Reuters
NYHETER

Tusentals upprörda ryssar protesterade under kvällen mot regimkritikern Aleksej Navalnyjs fängelsedom. Demonstranterna fick stöd av västvärldens mäktiga politiker.

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs har länge irriterat Putinregimen med sina kritiska blogginlägg och sina avslöjanden om korruption inom maktsfären.

I dag dömdes han till fem års fängelse för förskingring – anklagelser som enligt många är fabricerade eftersom 37-årige Navalnyj har blivit en stark politisk kraft mot Putin. Han planerade att kandidera i borgmästarvalet i Moskva i september och har sagt sig vara beredd att utmana Putin i nästa presidentval.

Västvärlden kritisk

USA är "djupt besviket" över domen som Vita husets talesman beskrev som "politiskt motiverad". EU:s utrikeschef Catherine Ashton är "bekymrad" och menar att domen väcker allvarliga frågor om rättssäkerheten i Ryssland.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt twittrar att domen snarare ger svar än ställer frågor och är inte förvånad över att Navalnyj förklarades skyldig i den "konstiga rättegången".

Twittrade från rättssalen

Navalnyj har själv avvisat anklagelserna som absurda och fortsatte att irritera regimen in i det sista. "Och viktigast av allt, var inte overksamma" twittrade han till sina följare från rättssalen innan han lämnade över sin mobiltelefon till sin fru och fördes därifrån i handbojor.

Hans anhängare svarade direkt. Efter fängelsedomen har tusentals upprörda ryssar demonstrerat på gatorna i centrala Moskva och Sankt Petersburg i protest mot domen.

Ett 60-tal har gripits av polis, enligt den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass.