I dag avgörs Halefs öde

Han riskerar 15-års fängelse i Turkiet

1 av 5
Halef med dottern Helin
NYHETER

Han riskerar 15 år i turkiskt fängelse.

I dag avgörs svenske sjubarnspappan Halef Taks öde.

– Det enda han har gjort är att han kämpat för mänskliga rättigheter, säger dottern Helin Tak, 20.

Den efterlängtade semesterresan som pizzeriaägaren från Lidköping skulle göra med sin familj fick ett brutalt slut. I en månad har Halef Tak, 51, suttit fängslad hos polisen i Varna, Bulgarien. Han greps under oklara omständigheter när familjen landade i Bulgarien den 17 juni. Förklaringen familjen ska ha fått är att han efterlyst av turkiska Interpol för politisk aktivism. Vilket de tycker verkar märkligt eftersom Interpols regler säger att de inte får efterlysa någon för politiska åsikter.

Hans öde avgörs i dag

I dag löper häktningstiden ut – blir han utlämnad till Turkiet riskerar han upp till 15 års fängelse.

– Varje gång han lyckas ringa hit märker man att han mår sämre. Han är väldigt rädd, säger dottern Helin Tak.

Brodern Ibrahim Tak, 52, som åkt ner till Bulgarien har trots upprepade försök bara fått träffa brodern en gång, berättar han. Ibrahim kommer vara med när rätten överlägger under fredagen.

– Det kan hända att Bulgarien förlänger häktningstiden. Jag hoppas på att han släpps, säger han.

Besviken över UD

Enligt familjen var Halef Tak politiskt engagerad för kurderna i Turkiet under slutet av 1980-talet. Men på grund av förföljelser tvingades han och familjen fly till Sverige 1989. I dag har han både svenskt och turkiskt medborgarskap.

– Min farbror har inte kunnat resa till Turkiet under 25 års tid på grund av politiska skäl. De har sagt till honom flera gånger att om han åker fast riskerar han 20 års fängelse eller livstid, har brorsonen Mazlum Tak, 22, sagt.

Enligt hans familj har han aldrig begått några brottsliga handlingar. Utan i stället försökt hjälpa andra kurder i nöd med mat och pengar. Familjen säger att de har varit i kontakt med utrikesdepartementet dagligen efter gripandet. De upplever det som handläggarna inte har tagit situationen på allvar.

– De säger att det är en sak mellan Bulgarien och Turkiet. Då undrar jag vad det var för mening att min pappa fick ett svenskt medborgarskap. Det verkar ändå inte göra någon skillnad, säger Helin Tak.

UD hävdar bestämt att Halef Tak är efterlyst via Interpol. Man menar också att han har fått erforderlig hjälp.

– Familjen har fått hjälp med att skaffa en advokat, säger Camilla Åkesson Lindbom, på UDs presstjänst.

Demonstration i Lidköping

Gripandet har väckt starka känslor i Halef Taks hemstad. Familjen driver Lidköpings pizzeria och Halef Tak omnämns i både på Facebook och bloggar som den hjälpsamme restaurangägaren. Facebookgruppen ”Rädda Lidköpingsbon och den svenske medborgaren Halef Tak” har nu 3 485 medlemmar. Ett hundratal Lidköpingsbor demonstrerade en vecka efter gripandet och menade att UD måste göra mer.

– Han är ju svensk medborgare och då ska han kunna röra sig fritt i EU. När ett medlemsland som Bulgarien gör så här för ett annat lands räkning måste Sverige säga ifrån, säger initiativtagaren Anna Bergenwall.

ARTIKELN HANDLAR OM