Navalnyj på fri fot – kan ställa upp i val

Foto: REUTERS SCANPIX SWEDEN
Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj är försatt på fri fot under tiden hans överklagan behandlas. Det innebär att han kan ställa upp i valet till borgmästare i Moskva.
NYHETER

Ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj försätts på fri fot under tiden som hans överklagan mot den femåriga domen behandlas.

Den unika händelsen gör att han kan ställa upp i borgmästarvalet i Moskva.

Men Navalnyj har inte bestämt sig för hur han ska göra.

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj dömdes i går till fem års fängelse för förskingring vid en timmeraffär.

Han nekar till anklagelserna, som han menar är fabricerade då han ses som en potentiell rival till Vladimir Putin i nästa presidentval.

Även Navalnyjs medåtalade, Pjotr Ofitserov, dömdes till fyra års fängelse.

– Rätten har slagit fast att Navalnyj organiserade den kriminella händelsen och ledde genomförandet av det här storskaliga bedrägeriet, sa domaren Sergej Blinov i domstolen i Kirov enligt AFP i går.

Kandidaturen kunde gå förlorad

Putinkritiker demonstrerade i går kväll mot att oppositionsledaren skulle hållas fängslad under tiden som domen överklagades, bland annat eftersom det skulle innebära att hans kandidatur till borgmästarvalet i Moskva därmed skulle gå om intet.

Men i dag försattes både Navalnyj och Ofitserov på fri fot av domstolen i Kirov. De kommer att vara fria under tiden som överklagan behandlas, och domstolens motivering var att frisläppandet sker just för att låta Navalnyj delta i borgmästarvalet i Moskva den 8 september, enligt AFP.

Navalnyj beläggs med reserestriktioner, men släpptes i övrigt omgående och kunde krama sin fru Julia.

– Vad som händer just nu är ett unikt fenomen för det ryska rättsväsendet, sade han enligt Interfax.

Inte bestämt sig

Han fortsatte:

– Jag är faktiskt lite generad, för inga andra än jag och de som mörkat för olagliga kasinon har tidigare blivit släppta från häktet på begäran av åklagarna.

Till den samlade pressen på plats sa han att han inte bestämt sig för om han kommer att delta i borgmästarvalet – eller bojkotta det helt.

– Jag är inget husdjur. Ingen har rätt att tvinga bort mig från valet och sedan tillåta mig att delta i en månad till, säger han enligt Interfax.

På samma träff sa Pjotr Ofitserov att han kan tänka sig att jobba med Navalnyjs valkampanj om han ställer upp.