Proffsbedragarens sluga boendebluff

Lurade till sig tiotusentals kronor med falska lägenheter

1 av 4
Bilden som bedragaren använde på sitt fejkade Google-konto.
NYHETER

Malin Andersson, 22, hade hittat sin drömlägenhet i centrala Stockholm – trodde hon.

I själva verket hade hon hamnat mitt i en avancerad bedrägerihärva.

– Det känns förjävligt, det är ändå 6 000 kronor som bara försvunnit, säger hon.

I höst ska Malin Andersson plugga till arbetsterapeut i Stockholm. Samtidigt som hon jobbar i Norge letar hon bostad i den nya staden. I veckan fick hon ett intressant erbjudande.

– Det var ett jättebra läge i Stockholm. Han skrev att det var först till kvarn som gällde, säger hon.

Mannen skrev att han kunde "hålla" lägenheten om hon förde över en månadshyra. Som säkerhet skulle de använda en trygg betaltjänst som höll i pengarna tills hon hade fått se lägenheten.

”Kändes seriöst”

Betaltjänsten var Betalgaranti.net. På sajten beskrev man sig som ett "licensierat betalningsinstitut" under tillsyn av Finansinspektionen.

– Jag tyckte verkligen sidan framstod som seriös. Jag är inte expert på att se sådant, men de varnade till och med själva för bedrägerier, säger Malin Andersson.

Då visste hon inte att mannen med lägenheten själv hade skapat sajten för att ge en falsk trygghetskänsla till sina offer.

Var stressad över boende

Hon var stressad över att hitta boende i Stockholm. När mannen skrev att det var först till kvarn och dessutom inte ville ha pengarna till sitt eget konto nappade Malin Andersson och förde över 6 184 kronor.

– Dagen efter ringde jag honom flera gånger, men han svarade inte. Sedan såg jag på internet att flera andra hade fått samma erbjudande. Då fattar jag, "fan nu har jag blivit lurad".

Hon har polisanmält personen, men har inga förhoppningar om att få tillbaka sina pengar.

– Först blev jag ledsen, sedan irriterad på mig själv. Jag är redan en fattig student. Men jag blev stressad och fick panik. Det var en så bra lägenhet.

Fler bedrägerier på sistone

Hos polisen har man märkt att bedrägerierna har ökat i antal. Bostadsmarknaden i Stockholm är särskilt utsatt för ohederliga trick. Brotten kan vara svårlösta.

– Det beror helt på vad det finns för spår. Om man betalar till ett konto får vi tag på en målvakt. Om de fälls beror på hur pass osannolik historia de har, säger Anders Olofsson, förundersökningsledare på bedrägeriroteln i Stockholm.

I går kväll hade Betalgaranti.net stängts ner och Malin Andersson har inte hört av bedragaren mer. I efterhand har det visat sig att bilden han använde på sig själv var stulen från en kristen webbsida och föreställde en pastor.

Anders Olofsson på Stockholmspolisen vädjar till allmänheten att aldrig betala i förskott för en lägenhet, såvida man inte är helt säker på att betaltjänsten man använder är säker. Helst ska man extrakolla med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.

ARTIKELN HANDLAR OM