Ligornas nya knep - kramar

Vägpiraterna sprider sig över landet - ger sig på pensionärerna

1 av 2
NYHETER

Se upp för kramattacker eller falska poliser.

Nya internationella brottstrender sprider sig över landet i sommar.

– Det känns som att en kontinental bedrägerivind har hittat till Sverige, säger kriminalinspektör Lars Minnedal.

– Det känns som att en kontinental bedrägerivind har hittat till Sverige, säger Lars Minnedal.

I sommar fylls Sverige av turister, semesterfirare - och vägpirater. I flera månader har folk lurats på pengar av någon som står mitt i vägen och behöver hjälp. Trenden, som tidigare var ett sydsvenskt fenomen, har nu spridits i hela landet.

– De stannar bilister och säger sig ha fått soppatorsk, är utan kontanter och försöker byta till sig pengar mot guldföremål som ofta visar sig vara något plåtskrot, säger Erik Johansson på polisen i Västernorrland.

Kramattacker och falska poliser

När svenskarna börjar lära sig tricken kommer en ny våg av kramattacker, dövligor och falska poliser till landet. Kent Karlsson på Circa, en nationell enhet som jobbar mot kringresande brottslighet mot äldre människor, säger att brottsturisterna är ”väldigt mobila” och reser i flera bilar som de byter under tiden för att skapa förvirring.

– De kommer till Sverige under sommarhalvåret. De bor på rastplatser längs med vägarna och åker på räder under dagarna, berättar han.

– Förr stannade de bilar och försökte sälja dem guld. Under senare tid så har de övergått till att mer eller mindre pracka på personer som stannar, rycka av dem halsband och annat, säger han.

I städer kramar man pensionärer för att samtidigt bestjäla dem på smycken. På kvällarna är målet ensamma ungdomar på väg hem från krogen som får en rejäl omfamning av vad som ser ut som en glad festprisse.

– Eftersom folk har telefonen uppe 30-40 gånger i kvarten så ser man lätt vilken modell den har och vilken ficka den läggs i. Sen kanske man går in i någon, kramas och skojar lite, säger Peter Enell, kriminalinspektör på Citypolisen i Stockholm.

"Poliser" kommer åt konton

Och nya bedrägerier kan även drabba folk i hemmet. I två veckor har man i södra delen av Stockholms län dagligen fått rapporter om bedragare som låtsas vara poliser.

– Det är en ny teknik. Man säger att man är från polisen och vill göra gällande att personernas konto är hotat. Man behöver skicka någon för att kolla upp detta. På så sätt har man fått kontonummer och kortkod, säger Anders Olofsson på polisens bedrägerirotel i Stockholm. Han menar att detta främst drabbar ”de äldre av de äldre”.

Lars Minnedal, kriminalinspektör på bedrägeriroteln, säger att klassiska sommarbedrägerier som fuskasfaltering och andrahandsuthyrning av lägenheter till studenter, drunknat i det höga inflödet av bedrägerianmälningar.

– Det känns som att en kontinental bedrägerivind har hittat sig upp till Sverige. Det här är inget nytt i exempelvis Italien, säger han.

Låtsasdöva dömda

Den 3 juli dömdes två unga kvinnor och en man för bedrägeri i Norrtälje Tingsrätt. De hade spelat dövstumma och låtsas tigga pengar till organisationer inklusive de dövas riksförbund. Det var första gången någon dömdes för detta i Stockholms län.

– Det är ett synnerligen fult sätt att spela på ett handikapp och på människans sympatier för att tigga ihop pengar, säger Lars Minnedal. Han berättar att många som spelat döva uppträtt aggressivt och bara skrattat om de blivit påkomna.

– Vi är väldigt upprörda, det här är rent bedrägeri som dessutom målar ut döva som något slags hjälpbehövande, har Helena Fremnell, informationsansvarig på Sveriges dövas riksförbund, tidigare kommenterat trenden i Aftonbladet.

FAKTA

Sex brott att se upp för i sommar

Kramattacker

Förövarna kollar ofta efter ensamma äldre. De frågar efter vägen och överöser sedan offret med pussar och kramar. I chocken märker inte den äldre att de i björnkramen blir av med smycken – som ibland ersätts av metallkedjor. På kvällarna gäller samma metod – mot yngre i restaurangtäta områden.

– Det är viktigt att man inte exponerar värdesaker, ha sällskap och gå inte på avsides platser på kvällar och nätter, säger kriminalinspektör Peter Enell

Falska poliser och låtsassläktingar

Bedragare ringer hem till äldre människor och lurar dem på pengar. Ibland utger de sig för att vara släktingar.

– Det komma lite ledande frågor som ”hör du inte vem det är?” och sådär. Så säger den gamla damen eller mannen, ”är det Karin?” och så säger man att ”visst, det är Karin”, berättar Peter Enell. Sedan säger man att man behöver låna pengar men måste skicka en bekant.

– Och vi har haft folk som gått och tagit ut både tio och femtontusen kronor, säger han.

I andra fall utger sig brottslingar för att vara poliser som ska se över gamlas bankkonton som är i fara. Detta är vanligast i södra delen av Stockholms län.

Bankomattrick

Bankomatbedrägerier har funnits länge. Men nytt för i år är att även kortet tas – för att kunna länsa hela konton.

– Man spärrar sedlar och kort i bankomaten med metallbrickor så att de inte kommer ut. Sedan väntar man tills kunden ger upp. Då går man fram och fiskar upp sedlar – men även kortet. Man sätter kameror ovanför bankomaten så att man kan uppfatta knapptryckningarna, berättar Anders Olofsson på bedrägeriroteln.

Om kortet inte kommer ut ska det finnas ett nummer på bankomaten som man kan ringa. Finns det inte så kan man ringa 112.

Dövligor

Folk som spelar dövstumma och sticker fram en lapp medan de pekar på sina öron.

– De är väldigt framfusiga och gåpåiga i sättet och har bitvis även kunnat bli aggressiva, säger Lars Minnedal, kriminalinspektör på Stockholmspolisen.

Helena Fremnell, informationsansvarig på Sveriges dövas riksförbund, har tidigare sagt till Aftonbladet att de får in reporter från Kalmar, Norrland, Stockholmstrakten, Örebro, Växjö, Västkusten och Jönköping.

– Vi har ett 90-konto så vill man skänka pengar till oss går det jättebra, men vi skulle aldrig ge oss ut på gatorna för att tigga, sade hon.

Lappligor

De lägger fram en karta eller en lapp med några svenska ord på medan de frågar om pengar eller vägvisning. Lappen läggs på mobiltelefoner som ligger framme och ägaren distraheras medan tjuven rycker både mobiltelefon och lapp för att snabbt försvinna.

– Det händer fortfarande hela tiden. Vi har gripit några stycken på senare tid, men det fortgår på olika sätt på snabbmatsrestauranger, uteserveringar eller caféer där man lägger ifrån sig mobiltelefonen, säger kriminalinspektör Peter Enell.

– Inte skulle någon lägga 5000 kronor på bordet. Så lägg inte din mobiltelefon där heller.

Vägpirater

Står ofta vid avfarter till motorvägar och stoppar bilar. Säger sig ha slut på bensin och kontanter. Därför behöver de byta fejkguld mot pengar. Erik Johansson på polisen i Västernorrland säger att ligorna ofta åker från Skåne till Norrland och Finland, för att sedan vända tillbaka igen. På torsdagen fick han ta emot flera tips om två bilar med utländska nummerplåtar som försökte stanna förbipasserande, men var för långt bort för att hinna dit i tid.

– Vi hade sex mil att köra enkel väg, så de var borta. Men enligt tipsen vi fick in så rör de sig söderut igen, säger han.