Högerextremist: "Dramatiskt" gripande

1 av 2 | Foto: CC-BY-SA Rustem Adagamov via Wikimedia Commons
Varg Vikernes i fängelset 2009.
NYHETER

Norske högerextremisten Kristian "Varg" Vikernes bloggar nu om sina upplevelser av att ha blivit gripen av fransk polis, anklagad för att ha förberett en terrorattack. Han beskriver tillslaget som dramatiskt.

Vikernes skriver att han visste att terroranklagelserna var grundlösa. Trots det kände han oro för att den franska polisen skulle "fabricera bevis" mot honom.

Norrmannen, tidigare mest känd som bisarr satanist, dömdes 1994 till 21 års fängelse för att ha mördat en musiker som spelade i samma band som honom själv. Han fälldes samtidigt för kyrkobränder och fick ytterligare 14 månaders fängelse för en spektakulär rymning där han kapat en bil.

Flydde till Frankrike

Efter frigivningen 2009 flyttade Vikernes till Frankrike, där även hans gravida hustru greps vid terrortillslaget i tisdags.

Norrmannen skriver att det var en skräckupplevelse för parets barn och hans svärmor att se henne föras bort i handfängsel och med näsblod. Hustrun släpptes några timmar senare och riskerar inga påföljder.

Vikernes, som släpptes i torsdags kväll, har däremot åtal att vänta för rasistiska yttranden om judar och muslimer. Det, liksom vapen som fanns i parets bostad och beslagtogs av polisen, tros ha bidragit till terrormisstankarna.

TT