"Google-arkeolog" pekar ut pyramider på satellitbilder

”Tre gånger större än Giza-pyramiden”

1 av 2
NYHETER

Mitt i satellitbilder av den kala öknen syns konstiga formationer.

Nu avslöjar en karta från Napoleons tid att de kan vara dolda pyramider.

– Det är uppenbart vad platserna kan innehålla, säger hobbyarkeologen Angela Micol.

Hobbyarkeologen Angela Micol från North Carolina hävdar att hon upptäckt två gömda pyramidkomplex i Egypten. En av formationerna är tre gånger större än Gizas stora pyramid.

Angela Micol har lagt upp flera satellitbilder från Google earth som hon hävdar visar två uppsättningar eroderade pyramidformer nära Nilen.

– Bilderna talar för sig själva. Det är uppenbart vad platserna kan innehålla, men fältarbete behövs för att verifiera, säger Micol till Discovery news.

Nya bevis

Bilderna har väckt kontroverser världen över och först fick amatören Angela Micol hård kritik från forskningssamfundet. Men ett nytt avslöjande ger mer styrka åt Google-fynden.

Efter att hon avslöjat fynden kontaktades Angela Micol av ett egyptiskt par. I sin ägo hade paret en 200 år gammal karta ritad av Napoleon Bonapartes kartritare. Ägaren Medhat Kamal El-Kady är tidigare ambassadör i Oman som samlat kartor från 1100-talet och framåt, han påstår att platserna Angela Micol pekat ut markeras som pyramider på 34 kartor och 12 dokument som också säger att pyramiderna medvetet begravts för att de skulle falla i glömska.

Tidigare satellit-fynd

– Det är min gissning att det finns mer på de här platserna och infraröda bilder kan avslöja storleken på platserna, säger Angela Micol som nu startat en insamling för att finansiera en utredning på plats i Egypten.

Italienska egyptologen Paola Davoli säger till NBC news att flera av de utpekade platserna faktiskt är byggda av människor – men inga pyramider.

– De är naturliga kullar med byggnader ovanpå.

Tidigare har glömda städer och pyramider upptäckts med hjälp av satellitbilder. Egyptologen Sarah Parcak från Universitetet i Alabama och hennes team upptäckte flera gömda platser, bland dem 17 pyramider, 1 000 gravar och 3 100 bostäder med hjälp av bilder tagna från satelliter.

"Liten chans"

Men alla är inte lika positiva. Egyptologen Bob Brier på Long islands universitet sa till NBC news att han är tveksam:

– Det finns en liten chans att en eller två kan vara pyramider, men det ser inte ut så för mig.

Den tydligaste formationen i bilderna är så stor att, om den visar sig vara byggd av mänsklig hand, kan vara den största pyramiden som någonsin upptäckts. Formationen är tre gånger större än den stora pyramiden vid Giza.

Platserna ligger utanför Abu Sidhum och Faiyum-oasen.