Schindlers lista säljs på nätauktion

NYHETER

Oskar Schindler räddade över 1 000 judar genom att anställa dem i sin fabrik.

Nu säljs ett av dokumenten över de som fick anställning.

– Den här typen av värde måste exponeras för en annan typ av auktion, säger Erik Gazin som förrättar auktionen.

Genom att anställa dem i sin fabrik kunde Oskar Schindler rädda över 1 000 judar från deportation och avrättning. Att få sitt namn på förteckningen över Schindlers anställda betydde skillnaden mellan liv och död.

Schindler var medlem i nazistpartiet.

Historien om Schindlers listiga lista fick sin stora spridning i och med boken ”Schindlers Ark” av Thomas Keneally, samt Steven Spielbergs film ”Schindlers List”.

Nu ska en av totalt fyra existerande listor säljas på nätauktionssidan eBay.

Det historiskt värdefulla dokumentet säljs dock inte gratis. Den nuvarande ägaren, Gary Zimet, har satt utgångspriset till 3 miljoner dollar – nästan 20 miljoner kronor, skriver ABC News.

De tre övriga listorna ägs av förintelsemuseum i Israel och USA.

Ett antal förfrågningar

Auktionen förrättas av Gazin auktioner och eventuella köpare måste vara kvalificerade på förhand, för att man ska vara säker på att verkligen få in den stora försäljningssumman.

Erik Gazin, som driver auktionsfirman, säger att man redan fått in ett antal förfrågningar. Han vill dock inte uppge vilka det är som visar intresse.

Äkthetsintyg ingår

Gary Zimets lista är daterad den 18 april 1945. Totalt finns 801 mansnamn i förteckningen, som är 14 sidor lång, enligt beskrivningen på eBay.

Listan skapades av Itzak Stern, Schindlers medhjälpare. En släkting till Stern ska ha fått listan och senare gett den till Gary Zimet.

Köper man listan på eBay ingår även ett äkthetsintyg från Iztak Sterns syskonbarn.

Anklagades vara falsk

Gart Zimet försökte sälja listan redan för tre  år sedan, men den gången hindrade ett domstolsbeslut försäljningen efter att en ägandetvist uppstått.

Argentinskan Marta Rosenberg menade att dokumentet var en förfalskning och att hon var den egentliga rättmätiga ägaren, eftersom Oskar Schindlers fru uppgett henne som enda arvinge.

Domstolen upphävde senare försäljningsbeslutet och Zimet har sedan dess haft rätt att sälja listan.

– Man skrattade ut hennes mål från rätten, sa Zimet då.