Tyskar hjälpte USA med övervakning

Foto: AP/SCANPIX
SAMARBETADE MED USA Förbundskansler Angela Merkel har hävdat att hon fick reda på USA:s hemliga övervakningsprogram via medier. Det stämmer inte.
NYHETER

Förbundskansler Angela Merkel och hennes ministrar har uppgett att de fick vetskap om USA:s hemliga övervakningsprogram först via medier.

Men tyska myndigheter har samarbetat med USA, skriver tidningen Der Spiegel.

Foto: AP
Edward Snowden.

Såväl tyska underrättelsetjänsten BND som författningsskyddet BfV har använt ett av den amerikanska säkerhetstjänsten NSA:s spionprogram. Hemliga amerikanska dokument visar att författningsskyddet utrustats med datorprogrammet, kallat XKeyScore, uppger Der Spiegel.

BND:s uppgift har varit att lära BfV:s personal hur programmet ska användas. Målet har varit att öka författningsskyddets möjlighet att hjälpa NSA i gemensamma antiterroroperationer, uppger den tyska tidningen.

I en intern NSA-presentation beskrivs XKeyScore som "ett produktivt spionverktyg". Med utgångspunkt i metadata kan det användas för att i efterhand avslöja exempelvis vilka sökord som använts från en viss internetuppkoppling.

Intensifierat samarbete

Edward Snowden – nu på flykt från USA men tidigare anställd av en underentreprenör till NSA och den som först läckte uppgifter om den hemliga övervakningen till medier – har tidigare hävdat att BND samarbetat med NSA. Och enligt Der Spiegel har detta "intensifierats" på senare tid.

Varken BND eller BfV vill, i likhet med NSA, kommentera uppgifterna.

TT