Dagens namn: Dag, Daga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Merkel döljer sitt förflutna

Hembyn vittnar om ledarens dubbelliv: Hon vill inte medge hur nära hon egentligen stod DDR

Den medel­tida stadsmuren är intakt. Kullerstensgator. Pastellfärger på pepparkaks­husen.

Angela Merkel växte verkligen upp i rena ­idyllen.

Men bakom den pittoreska fasaden gömmer hon ett mörkt förflutet.

Är invånarna i småstaden Templin stolta över sin ­berömda före detta invånare, som gått hela vägen och blivit förbundskansler, så är det i alla fall inget som märks när man promenerar runt på smågatorna. Ingenstans finns minsta tecken på att Merkel tillbringade hela sin barndom här.

På turistinformationen mitt på torget använder man inte Merkel i sin marknadsföring.

– Frågar någon så berättar vi att hon är härifrån men annars är det inget vi basunerar ut, berättar de två kvinnorna bakom disken men kan inte riktigt förklara varför.

Kanske har det att göra med en tveksamhet om vad Merkel egentligen gjorde under DDR-tiden. Hur nära var hon kommunistregimen?

Åtta mil bort i Springerkoncernens jättelika glas­skyskrapa i huvudstaden Berlin träffar jag för­fattaren och Die Welt-journalisten Günther Lachman. Men först efter att ha passerat ­säkerhetskontroller som skulle få vilken flygplats som helst att framstå som slarvig.

”Valde propaganda”

Han kom nyligen ut med boken ”Angela M:s. första liv” där Merkels vänner från förr beskriver hur hon stod mycket närmare det kommunistiska systemet än hon velat erkänna.

Liksom de flesta andra östtyskar var Merkel med i FDJ, kommunistpartiets ungdomsorganisation. ­

Tidigare har hon hävdat att hon bara pysslade med kulturfrågor och att dela ut ­teaterbiljetter. Nu hävdar flera då närstående personer att hon i själva verket ledde sektionen för agitation och propaganda i sin avdelning. Hon försökte övertyga andra om marxism-leninismens fördelar.

– Vad som gör mig så arg är att hon helt enkelt inte medger att hon stod systemet nära i DDR, ­säger Günther Krause, politikerkollega som arbetade med henne före och efter murens fall, i boken.

– I sin roll som forskare var hon inte oersättlig men i FDJ var hon väldigt ­användbar för regimen.

Efter att boken publicerats har Merkel ändrat sig på flera punkter. Hon säger nu att hon inte minns exakt vad hon gjorde i FDJ. Sanningen lär vi aldrig få reda på eftersom den östtyska ­säkerhetspolisen Stasi och andra sett till att alla dokument från FDJ förstörts.

Merkel har aldrig svarat ordentligt på frågor om vad hon egentligen gjorde på DDR-tiden och under övergångsperioden. Hennes 35 år i DDR är mer ­eller mindre ett vitt blad.

– När jag och Ralf Georg Reuth skrev ­boken skickade vi 25 frågor till Merkel, berättar Lachman. Hon avböjde att ge en intervju och hon ville inte heller skriftligt svara på frågorna. Det vore enklare för alla om hon bara la korten på bordet.

I boken avslöjas att Merkel var en så kallad ”reisekader”. Det innebar att hon fick resa utomlands. Bland annat 1986 till en vetenskaplig konferens i Karls­ruhe i Västtyskland.

– Resekader kunde bara den bli som var betrodd och stod nära regimen, säger Lachman och tar en försiktig sipp av sin espresso. ­Ofta var det förknippat med spion­uppdrag. Vetenskapsmän var viktiga för regimen i DDR eftersom man försökte komma ifatt väst på det tekniska området och ­behövde få insikter därifrån.

Har blivit bestseller

Lachman ger fler exempel på hur Merkel försöker frisera sanningen. Hon har hela tiden hävdat att hon gick med i den demokratiska oppositionen i december 1989, efter murens fall. Medan nya vittnen hävdar att hon gjorde det redan i oktober.

– Merkel ville bli förknippad med återföreningen. Det var viktigt för hennes politiska framtid. I stället för att säga sanningen gör hon en politisk kalkyl när hon flyttar fram datumet för när hon bytte sida.

Boken har blivit en bestseller men kritiserats av etablissemanget. Många av Merkels gamla vänner vill bara berätta anonymt. Jag undrar varför det är så känsligt att skriva om Merkels tid i DDR?

– Merkel är som ett helgon. Hon är mycket populär och har gjort mycket bra för Tyskland. Det är inte populärt att ifrågasätta henne.

Rainer Eppelman tillhör dem som var med när Merkel gav sig in i DDR-politiken. Han ledde frihetsrörelsen Demokratischer Aufbruch, DA, där Merkel gick med.

En äldre, kort man med stora nävar och fast handslag. Klädd i jeans och svart väst över en skjorta.

– Liksom hennes pappa var jag präst, säger han. Kanske bidrog det till att hon valde DA.

På ett kontor fullt av böcker om DDR-tiden och revolten mot det kommunistiska systemet berättar han att Merkel hösten 1989 brann för att ge sig in i politiken.

– Hon sa, nu har vi för första gången chansen att ändra något i DDR. Hon visste inte vad hon ville, bara att hon ville engagera sig. Hon var ambitiös och intelligent.

I början var Merkel emot ett samgående med Västtyskland. Tvärtom ansåg hon liksom många andra östtyskar att DDR-systemet skulle reformeras men inte avskaffas. Idéerna kom från Ryssland och Gorbatjov. ­Inte från väst.

Först ett år senare när hon kände vart vindarna blåste så ändrade hon inställning.

Eppelman säger att han har svårt att tro att Merkel inte kommer ihåg vad hon gjorde i FDJ men tycker samtidigt att det inte finns någon anledning att göra en stor ­affär av att hon försöker sopa en del av sanningen under mattan.

– Det är skillnad om hon ­hade haft en toppost inom partiet. För att överleva i DDR var du tvungen att anpassa dig till systemet. Jag säger inte att det var ett hjälte­dåd att gå med i FDJ men den som inte gjorde det minskade drastiskt sina chanser att få ett bra jobb. Det var partiet som avgjorde vilka som fick göra karriär.

En osannolik karriär

Sin verkliga karriär gjorde Merkel efter murens fall. Tack vare vänner till pappan och hennes egen skicklighet steg hon snabbt i hierarkin inom CDU. På ett år gick hon från att ha varit politiskt inaktiv till att bli minister.

En fullkomligt osannolik karriär.

I ännu långt mycket högre grad än många andra östtyskar så har Angela Merkel levt två liv.

Ett under diktaturen i DDR och ett totalt annorlunda sedan Berlinmuren föll 1989. DDR-tiden måste i dag för henne framstå som en låtsastid. Ett experiment.

Där Eppelman ser en människa som utvecklats på ett nytt sätt i frihet ser Lachman mer av en cynisk politiker.

– Merkel säger att hon var opolitisk under DDR-tiden, säger Lachman och dricker upp det sista av kaffet. Det stämmer inte alls. Hon var systemkonform. Hon visste precis vad hon skulle göra för att bli framgångsrik.

Något som avspeglar sig i Merkels personlighet även i dag.

– Jag skulle beskriva henne som en pragmatiker och på många sätt karriärist. Hon utnyttjar det system som finns så att hon kan komma så långt som möjligt. Hon har ingen politisk övertygelse. Åtminstone ingen som vilar på ideologisk grund.

Hon kunde lika gärna ha gått till socialdemokraterna SPD eller till de Gröna. Många av hennes vänner från DDR-tiden säger att de är chockade och förundrade över att hon är med i kristdemokraterna, CDU.

Tillbaks i hemstaden Templin är de flesta människor vi pratar med ense om att Merkels förflutna i DDR inte är en belastning även om det har sina mörka ­fläckar.

Helmut Kadtzirski som vilar sig på en parkbänk ­visar med handen hur han minns Merkel från tiden när hon bara var en tvärhand hög.

– För mig spelar det ingen roll vad hon gjorde i det kommunistiska ungdomsförbundet, säger han.

Servitrisen Tina Böge på krogen Shanty som ligger vackert mitt emot stadens gästhamn håller med.

– Alla var med i FDJ. Hur skulle Merkel ha kunnat ­säga nej till det?

På helgerna ser Tina ibland Merkel gå förbi utanför restaurangen på väg till sin mamma som bor kvar. Pappan är död sedan två år.

– Hon har alltid livvakterna med sig.

På DDR-tiden saknade Merkel friheten. Frågan är hur mycket av den varan hon har som förbundskansler i dag.

Angela Merkel och hennes motståndare

Angela Merkel föddes som Angela Dorothea Kasner den 17 juli 1954 i Hamburg.

Hon har doktorerat i kvantkemi och har studerat fysik i Leipzig.

Hon tillträdde posten som förbundskansler i november 2005, och är partiord­förande för de ­tyska Kristdemokraterna, CDU, ­sedan år 2000.

Merkel har varit federal minister för kvinno- och ungdoms­frågor mellan 1991 och 1994.

Efter det utsågs hon ­miljö- och kärnkraftssäkerhetsminister.

Hon är den första kvinn­liga ­politiker som valts till förbundskansler i Tyskland.

Källa: angela-merkel.de

Motståndarna

De tyska socialdemokraterna, SPD, i koalition med ­miljöpartiet, Die Grünen, är det största hotet mot Angela Merkels borgerliga koalitionsregering.

SPD:s Peer Steinbrück står som kanslerkandidat och är ­Merkels främsta konkurrent.

Källa: sr.se

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet