Företaget: ”Vi har stöttat Marte Dalelv”

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Marte Deborah Dalelv, 24, anmälde en våldtäkt i Dubai. Det slutade med att hon själv dömdes till ett långt fängelsestraff för sex utanför äktenskapet.
NYHETER

Det Qatarbaserade företaget som sparkade Marte Dalelv efter att hon anmält en våldtäkt i Dubai skjuter i från sig av kritiken:

– Al Mana Interiors har vid ett flertal gånger erbjudit Marte stöd, skriver Hani El Korek, företagets talesperson i ett pressmeddelande. 

När Marte Dalelv anmälde våldtäkten blev hon själv misstänkt och föremål för en polisutredning om sex utanför äktenskapet. Hon greps och efter ett par veckor släpptes hon ur arresten.

Då kom nästa bomb:

Hon fick sparken.

”Lagt ner tid”

Sedan arbetsgivaren skickade breven om uppsägning har det varit tyst. Men i ett pressmeddelande skriver Hani El Korek, talesperson för Al Mana Interior skriver i ett pressmeddelande att man är ”välvilligt inställd” till Marte Dalelv och hennes situation.

– Al Mana Interiors har vid ett flertal tillfällen erbjudit Marte stöd och företagets representanter var vid hennes sida genom den initiala förundersökningen och polisförhören, och vi tillbringade flera dagar både vid polisstationen och vid åklagarkammaren för att få henne släppt.

”Avbröt kontakten”

Hani El Korek säger i pressmeddelandet att Marte Dalelv slutade att ha kontakt med sin arbetsgivare. Och det var av den anledningen som gjorde att företaget gav henne sparken.

– Beslutet hade ingenting att göra med våldtäktsanklagelserna och varken fröken Dalelv eller hennes advokater har valt att kontakta företaget för att diskutera hennes anställningsstatus.

Avslutningsvis skriver talespersonen att de är öppna för att ge Marte Dalelv den hjälp hon behöver vid rättsprocessen i Dubai.

Greps i mars

Marte Dalelv jobbade i svenskgrundade The Ones Qatarbutik som drevs av franchisetagande företaget Al Mana Interior.

Bolaget drivs av multimiljardären Wassim Al Mana som är gift med popstjärnan Janet Jackson. Och det var Wassim Al Mana som undertecknade Marte Dalelvs slutgiltiga avsked.

Och det var i mars hon var ute med kollegorna under kickoffresan till Dubai. Kvällen blev blöt och när Marte bad en manlig kollega att följa henne till sitt rum drog han i stället in henne i sitt.

– Det hände ingenting på kvällen. Jag somnade. Morgonen efter vaknade jag upp av att jag blev våldtagen, berättade Marte för VG i en exklusiv intervju.

FAKTA

Företagets svar

UTTALANDE OM MARTE DALELV AV AL MANA INTERIORS, W.L.L, TALESPERSON HANI EL KOREK

(20 juli 2013)

Al Mana Interiors har vid ett flertal tillfällen erbjudit Marte stöd och företagets representanter var vid hennes sida genom den initiala förundersökningen och polisförhören, och vi tillbringade flera dagar både vid polisstationen och vid åklagarkammaren för att få henne släppt.

Företagets representanter har varit stödjande och har kommunicerat med Marte genom hela hennes situation. Endast när fröken Dalelv har avböjt positiva och konstruktiva diskussioner kring hennes anställningsstatus och upphört kommunicera med sin arbetsgivare, tvingades företaget att avsluta hennes anställning. Beslutet hade ingenting att göra med våldtäktsanklagelserna och varken fröken Dalelv eller hennes advokater har valt att kontakta företaget för att diskutera hennes anställningsstatus.

Vi fortsätter att vara öppna för att hjälpa fröken Dalelv och vi utökar hennes resurser under rättsprocessen i Dubai. Vi hoppas att vi kan återuppta en positiv diskussion om den hjälp hon behöver under denna svåra tid.